Отсечено дърво разбуни духовете в "Приморски"

Мисия Варна

30-04-2015, 17:51

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Паяк вдигна колите по ул. "Одесос" заради санитарна сеч

От район "Приморски" твърдят, че дървото било болно, но хората в квартала смятат, че е отсечено, защото е пречело на близкото кафене

Отсечено дърво в район "Приморски", на ул. "Любен Каравелов", изправи жителите на квартала на нокти. На 23 април бригада работници започнала санитарна сеч по въпросната улица. Едно от дърветата било окастрено, съседно обаче било изрязано до дъно. Това разказа пред Varnautre.bg жена, живееща на същата улица. 

"Докато позвъня в общината, те вече бяха отрязали дървото, което беше абсолютно здраво. След като се свързах с отдел "Екология" в общината, оттам ми обясниха, че дървета се премахват изцяло само след заповед от кмета, а такава не била издавана от 6 месеца. После ме насочиха да се обадя в район "Приморски", където се свързах с технически секретар на районния кмет, която пък ме посъветва да се обадя в полицията", разказа нашата читателка. В крайна сметка дървото все пак било отсечено, а според хората от района, до премахването му се е стигнало, защото пречи на чадърите на близкото кафене. 

Според кмета на район "Приморски" Петя Проданова обаче причината за премахването е, че дървото е било болно.

"Преди няколко дни е имало санитарна сеч по ул. "Любен Каравелов". В момента, в който са започнали да режат клоните на едно от дърветата, работниците са установили, че в него има хралупа. Позвънили са на районния еколог, която отишла на място. Изготвен е констативен протокол и дървото е премахнато", обясни Проданова. По думите й, въпреки че дървото е изглеждало здраво, хралупата в него е предпоставка при силен вятър или дъжд то да падне и да застраши здравето и живота на преминаващите. Същото било мнението и на шефа на общинското предприятие, което поддържа Морската градина - Стоян Аргиров. Той обяснил как стои въпросът с хралупите. Възможно е дърво, което има хралупа, да изхранва короната и то да изглежда здраво, но реално е изгнило отвътре, което го прави крехко и може да падне.  В такива случаи дървото се реже до здраво, но в конкретния - не е можело да бъде спасено", посочи кметът на "Приморски". 

Тя опроверга твърдението, че голямата община от 6 месеца не е издавала заповед за премахване на дърво. Макар и не за конкретното, в последните месеци е имало няколко заповеди за премахване на дървета в "Приморски".