Децата могат да си изкарат от работа през лятото до 800 лв

Животът

02-05-2015, 07:47

Снимка:

Varnautre.bg | Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Българите дават по 5 лв.джобни на ден на големите ученици

Максимум 800 лв. могат да изкарат от легална работа българските тийнейджъри през лятото. Това показват данни на Главната инспекция по труда и трудовите борси, цитирани отв. "24 часа".

Според Кодекса на труда за легално назначаване на работа на всеки под 18-годишна възраст се иска специално разрешение от ГИТ. Инспекторите пък го издават само за работни места, които не увреждат здравето на непълнолетните.

Деца, навършили 16 години, или по-малки се наемат главно в хотелиерството, ресторантите и търговията, показват данните на инспекцията по труда за поисканите от работодателите разрешителни. Позициите за непълнолетните, за които се вадят разрешителни, пък са за пиколо в хотел, кухненски работници и продавачи, показват данните на ГИТ.

Според обяви в няколко трудови борси за тези позиции най-голямото заплащане е за пиколо и стига до 400 лв. на месец Така за двата месеца ваканция децата могат да изкарат до 800 лв.

Едва около 2000 разрешителни за работа на лица под 18 години обаче се вадят годишно от работодателите, показват данните на трудовата инспекция. През миналата година са поискани 2079 разрешителни, като от тях само 121 са за деца под 16-годишна възраст. Тези хлапета обаче не се ползват за истинска работа. Според данните на трудовата инспекция разрешителни за назначаване на малолетни искат главно филмови продукции, театрални постановки и музикални състави.

За децата между 16 и 18 години пък искания за назначаване на работа се търсят главно през двата месеца лятна ваканция юли и август. Това потвърждават и данните за първото тримесечие на тази година, когато има само 55 искания за разрешителни за работа

на тийнейджъри.

Заработените през лятото максимални 800 лв. могат да стигнат за джобни на българския тийнейджър най-много за осем месеца. Но при условие, че децата си харчат парите по същия начин, по който ползват и джобните от родителите. Според няколко проучвания на финансови компании българинът дава средно по 5 лв. на ден, или 100-150 лв. месечно джобни на децата си тийнейджъри.

Обикновено сумата се отпуска на седмични траншове и трябва да покрие пътуване от вкъщи до училище, някаква храна през деня и излизане с приятели.

В сумата на джобните не се включват разходи за дрехи и обувки, както и за книги и учебници

По около 20 лв. на месец пък са джобните на хлапетата до четвърти клас. За малките деца обаче тази сума не включва парите за купуване на купони за училищния стол. Първите джобни българчетата получават в първи клас. Препоръката на психолозите е седмичната сума да е в размер на 3,50 лв. Тя е изчислена по специална формула от Асоциация “Родители”. Според нея

за всяка навършена година на детето му се полагат по 50 ст. джобни седмично. Така 9-годишно хлапе трябва да получи 4,50 лв. Формулата е публикувана в специална брошура на асоциацията за първолаците. Съветът на специалистите от асоциацията е джобните да се дават не всеки ден, а на по-големи траншове - веднъж в седмицата или дори веднъж месечно. Така според брошурата децата ще се научат да харчат разумно парите си и да си правят сметка. Друг съвет е да не се карате на хлапетата за неразумно изхарчени пари, но и да не им додавате, когато са изчерпали джобните си за периода.