Президентът Плевнелиев: "Ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли решението си"

Новините

02-05-2015, 14:40

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На 29-и април Синодът реши при всяко богослужение Сакскобургготски да бъде споменаван като "благоверен цар на българите"

Президентът Росен Плевнелиев изрази днес пред журналисти недвусмислено несъгласието си от решението на Светия Синод от 29-и април т.г., при всяко богослужение Симеон Сакскобургготски официално да бъде споменаван като „благоверен цар на българите Симеон . Това той направи след празничната литургия по повод 1150 години от покръстването на българите. "Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци. Като държавен глава заставам твърдо зад конституционния ред в държавата", заяви Плевнелиев .Царят бе "вкаран" в молитвите за първи път по време на литургията за 1150 години от покръстването на България,
„Днес честваме великото дело на княз Борис І - Михаил, който направи българите народ. Важно е всички да си спомняме неговия завет и политическите и духовни лидери да се научат на неговото дело, за да пребъдат българите във вековете. „Пожелавам си както политическите, така и духовните лидери, да работят за единство на народа”, каза още президентът.