Вегетарианци поискаха от патриарха забрана на гергьовското агне

Животът

05-05-2015, 12:02

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БГ агнешкото стана деликатес

Агнета на лизинг за Гергьовден

Пишат до патриарха, президента и премиера

В навечерието на от най-големите християнски празници в България - Гергьовден, Вегетаринското общество у нас поиска Патриархът на Българскта православна църква да предприеме незабавни действия за преразглеждане ритуала, включващ гергьовски курбан с агне, като част от християнските традиции и ценности

"Традиционнно празникът се отбелязва с многочислени курбани за здраве, закрила от злини и омилостивяване на Бог и природа. Но какво са курбаните? Кървави "жертвоприношения", които определено не са християнски, а в XXI-ви век не са и етични. Езическа и старозаветна традиция, която би трябвало да е напълно отживяла след Христовата повеля: "Милост искам, а не жертва" и особено след разпятието Му на кръста като Агнец Божий. Да се осъзнае, че една традиция е отживелица – е будност! А след това се иска смелост промяната да се приложи", пише Българското вегетеарианско общество до патриарха, с копие до президента и премиера. 

"Смятаме, че е недопустимо участието и още повече утвърждаването от Църквата на този варварски ритуал, след като Иисус Христос оставя нова формула за връзка и съпричастност с Бога чрез тайнството на причастяването с хляб и вино, преобратени в кръвта и тялото Господни.

Парадоксално е дори това, че след пълните 40-дневни пости, предшестващи празника на Възкресение Христово, изведнъж трапезата ни традиционно се оказва отрупана с тежки месни ястия, допълнени от козунаци и яйца, което дори и да е оправдано от канонична гледна точка, е напълно в разрез с всякакви здравословни норми", посочват още вегетарианците. 

За тях самата същност на курбана била непонятна, тъй като с него се търси лично благополучие и здраве чрез отнемането на живот. "Вероятно в миналото е имало своите основания за допустимост, но отговорност на институцията Църква днес е да преосмисля ритуалите от древността и да ги осъвременява. Така, както в периода преди падането на България под турско робство, се приема исихазма в българското православие, внасяйки силна струя аскетизъм и одухотвореност", коментират от Вегетарианското общество. 

Особено фрапираща за вегетарианците се оказала и новината за съвместен – на християни и мюсюлмани – масов курбан в Кърджали."Ние приветстваме подаването на ръка между религиите, но поводът е оскърбителен в същността си. Считаме, че актът на жертвоприношение е нехристиянски и нехуманен. Обръщаме се към Негово светейшество Патриархът на Българскта Православна Църква, за да бъдат предприети незабавни действия за преразглеждане на подобни "ритуали", оправдавани като част от християнските традиции и ценности", завършват хората, неконсумиращи животински продукти.