US армията плаща ремонта на детски площадки във Варна

Мисия Варна

07-05-2015, 13:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С 355 хил. лева Чичо Сам реновира площадките на Оздравителната и Логопедичната градини

Площадките на Логопедичната и Оздравителната детски градини във Варна ще бъдат ремонтирани и пригодени за деца със специални нужди с пари от американската армия. Това стана ясно по време на заседание на комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество към местния парламент на Варна. 

Финансирането е по Програмата за Хуманитарна помощ на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ в Европа и не се изисква съфинансиране от община Варна. 168 хиляди лева ще струва ремонтът на детската площадка на оздравителната градина "Ален мак" в кв. "Чайка". Ремонтът на логопедичната градина в Морската пък е на стойност 187 хиляди лева. 

С парите ще се реновират съществуващите площадки и ще се изградят допълнителни със специализирани съоръжения за деца с увреждания. Това включва специфични катерушки, по-специален достъп и противоударни настилки и пр. 

В оздравителната градина се обучават 228 деца, 157 от които са със специални образователни потребности. В логопедичната пък има 125 деца и всики са с хронични заболявания. 

Единствените ангажименти на общината са да гарантира, че ще поддържа изградените, с парите на US армията площадки, след като те бъдат готови, както и да не променя предназначението на обектите в следващите 5 години. 

Ремонтът ще бъде изцяло организиран от Програмата за Хуманитарна помощ на американската армия. Общината е изготвила само идейни проекти, по които са направени количествено-стойностната сметка. 

Детските площадки ще бъдат говоти до година и половина. За двата обекта вече е получено одобрение от Програмата и общинските съветници гласуваха единствено гаранцията, че ще ги поддържат и няма да променят предназначението им.