Осмокласничка от Математическата покори Москва

Животът

08-05-2015, 16:42

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Два медала за варненски ученици и от ХVІII-та Национална олимпиада по астрономия

Поредният голям успех постигна осмокласничката от Математическата гимназия във Варна - Галина Станева. Този път Галина покори Москва, където се проведе международният конкурс "Математика и проектиране".

На него единствената представителка от Варна представи своя уникален проект "Astro Spiral - Построяване на изпъкнали спирали по астрономически снимки" и грабна първото място в категорията си. Неин научен ръководител е Галина Момчева, а научен консултант Веселка Радева. Благодарение на община Варна, която осигури половината от необходимата сума, Галя успя да впечатли международното жури.

С поредна победа ни зарадва и отборът на варненските ученици от Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Н. Коперник". Те спечелиха два медала на националния кръг на ХVІII-та Национална олимпиада по астрономия, който се проведе в Добрич.

Феодор Кономаев успя да се пребори за сребърния медал във възрастова група 9-10 клас и се класира за международната олимпиада по астрономия през октомври.

Десетокласникът Виктор Мирев се състезава във възрастова група 11-12 клас и успя да спечели бронзов медал, което му отреди място в националният отбор на България за международната олимпиада по астрофизика през август.

Ивайло Белчев, Илияна Русева, Емил Георгиев и Александър Стоянов се класираха за подборния кръг за международната олимпиада по астрономия. Техен ръководител е Ева Божурова.

Варненските ученици се отличиха сред 80 ученици от страната, достигнали до национален кръг.