Миниматури по четене

Животът

09-05-2015, 08:51

Снимка:

Varnautre/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Просветното министерство въвежда и ежегодна диагностика на езиковото развитие на децата в края на първи клас

Две национални външни оценявания на четивната грамотност на децата ще проведе МОН. Това става ясно от план за реализиране на Стратегията за грамотността, изготвена от ведомството.

Още през октомври тази година ще се проведе национално външно оценяване на четивната грамотност на децата от пети клас. То ще се състои в описание уменията на децата да работят с различни типове текст. През ноември 2016 година пък ще се проведе оценка на функционалната грамотност на деветокласниците. Това означава проверка на способността им да четат с разбиране, да извличат информация от текста и да работят с нея. Двата изпита ще струват по 80 000 лева и ще се проведат еднократно. Отделно от това обаче просветното министерство въвежда и ежегодна диагностика на езиковото развитие на децата в края на първи клас.

Целта му е резултатите от тази диагностика да се използват, за да се подпомагат онези малчугани, които имат затруднения при четенето. Ведомството предвижда и няколко регионални външни оценявания на четивната грамотност в пети, шести и девети клас. Проблемът с функционалната грамотност на българчетата се очерта още при международните оценявания PISA, в които участват български осмокласници. На учениците ще бъдат изготвени и портфолиа в зависимост от равнището им на грамотност. Това трябва да стане през следващата учебна година. Стратегията включва и ограмотяване на родителите на деца бежанци, които посещават училище, както и подкрепа на работодатели при повишаването на грамотността на техните служители.