ДАНС ще може да забранява излизането ни в чужбина

Животът

10-05-2015, 08:01

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи

Председателят на ДАНС ще може да забрани пътувания зад граница, независимо дали са по работа или на почивка, пише "24 часа". Достатъчно е само да прецени, че конкретен човек с пътуването си застрашава сигурността и интересите на България или пък би могъл да се включи в подготвителен лагер на терористи.

Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи, които са предложени от вицепремиера Румяна Бъчварова. Досега вътрешното министерство издаваше заповеди, които забраняват пътуванията зад граница.

Шефът на ДАНС ще може да спира излизането от страната за хора, които с пътуването си застрашават сигурността и интересите на България. Досегашният текст на закона предвиждаше такава забрана само ако пътуващият директно застрашава националната сигурност.

Забрана за пътуване извън България ще се издава от шефа на ДАНС и при подозрения, че човек участва в приготовление на терористичен акт или може да се включи в обучение на терористи.

Промените са продиктувани от резолюция на Съвета за сигурност на ООН за борбата с тероризма, става ясно от мотивите на Бъчварова. Според нея заради забраната за излизане от страната България вече ще е по-малко интересна за пътуващи джихадисти, които в момента преминават през наша територия.

Бъчварова предлага и промяна в закона за чужденците. Тя предвижда да се отказва влизане в България на хора, за които се подозира, че искат да се включат в обучение на терористи.