В Македония обявиха двудневен траур

Новините

10-05-2015, 12:14

Снимка:

pixabay.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

За отговорно поведение в името на стабилна Македония призова българското МВнР

Нови изстрели събудиха Куманово тази сутрин. Медиите и очевидци съобщават за спорадична стрелба от автоматично оръжие, съобщава македонското издание „Плус инфо". Навсякъде из града са разположени полицейски части. Представители на местното самоуправление успокояват гражданите и ги призовават да не напускат домовете си. Не се съобщава за нови пострадали.

Министърката на вътрешните работи Гордана Янкуловска съобщи, че петима полицаи са били убити и над 30 ранени при операцията. Днес стана ясно, че е починал още един от пострадалите. Той е починал от раните си в болница в Скопие. В Куманово се чуват сирени на линейки.

На извънредно заседание правителството на Македония обяви два дни на траур. Това са днес - 10 май и утре. В дните на траур знамето на Македония ще бъде свалено наполовина.

Припомняме, Куманово от вчера е под полицейска обсада. Органите на реда влязоха в сблъсъци със 70-членна терористична групировка. Отговорност за случваюото се пое организацията Армия за национално освобождение. От АНО предупреждават, че бъдещите им акции ще бъдат още по-ожесточени.

Македонски медии съобщават, че по последни данни е разбито и последното убежище на терористите. Последната група е била съставена от 9 души. четирима от тях са загинали при престрелките с полицията, а един се е самоубил. Останалите са се предали на органите на реда.

Статутът на Република Македония на страна-кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се в град Куманово, както и предприемането на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона.  Това се посочва в позиция на българското Министерство на външните работи.