Гриша Ганчев на съд

Специализираната прокуратура внесе за втори път обвинителния акт срещу организирана престъпна група

Специализираната прокуратура внесе за втори път в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу десет участници в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система и ръководена от Гриша Ганчев, съобщават от прокуратурата. Обвинителният акт е внесен в петък.

Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580 лева, чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи, припомня Дарик.

Първоначално обвинителният акт бе внесен в съда на 30 декември 2014 г., съдебното производство обаче бе прекратено, а делото върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. Посочените от съда нарушения са отстранени от прокуратурата, като обвиненията срещу участниците в групата остават непроменени, се казва в съобщението.

На Гриша Ганчев са повдигнати обвинения като ръководител на организирана престъпна група, както и за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за ДДС на "Литекс Комерс" АД в размер на 711 580.56 лева, като не издадат фактури и затаят истина в подадени пред данъчните справки-декларации. На Ганчев е повдигнато и обвинение за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

На осем души - Данаил Ганчев, Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на "Литекс Комерс), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс Комерс" АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления. За участие в организирана престъпна група е повдигнато обвинение и на Тодор Симеонов.

Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на "Литекс Комерс" АД) - като извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени - като помагачи.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането нашестима от участниците на 10 май 2012 г.

Разследването е установило, че продажбата на захар, немалка част от която без издаване на фактури, е ставало чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД.