Събират подписи във Варна срещу жътва на органи в Китай

Животът

13-05-2015, 10:50

Снимка:

Фалун Дафа

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Демонстрация на упражненията на Фалун Дафа ще има на сцена "Раковина" в Морската градина

Петиция срещу насилственото отнемане на органи от живи хора в Китай организират във Варна на 16 май. Подписите ще се събират на входа на Морската градина под ФК от 12 до 18 часа. Организатор на събитието е Българска Фалун Дафа Асоциация.

Целта на подписката, която е инициатива на неправителствената организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH), е незабавно прекратяване на насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай, включително от привърженици на Фалун Гонг. Петицията призовава ООН да окаже натиск върху китайските власти и да проведе независимо разследване на твърденията за насилствено отнемане на органи.

Насилственото отнемане на органи от практикуващи в Китай e потвърдено за първи път в доклада "Кървава реколта" от 2006 г. на двамата канадски експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас. Докладът разкрива, че между 2000 г. и 2005 г. за трансплантации в Китай са използвани близо 41 500 неидентифицирани органи, чийто вероятен източник са живи практикуващи Фалун Гонг, убивани заради органите им.

През декември 2013 г. Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Документът препоръчва страните-членки на Европейския съюз публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани, пътуващи до Китайската Народна Република. Подобна резолюция бе приета и в Конгреса на САЩ и Парламента на Канада. През 2013 и 2014 г. в кампанията на DAFOH се включиха над 2 милиона души в повече от 50 държави от цял свят, включително от България.

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е китайска практика за личностно самоусъвършенстване, базирана на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Следването на принципите Истинност, Доброта и Търпение се съчетава с изпълнение на пет медитативни упражнения.

Изключителната популярност на Фалун Гонг в Китай още през 1999 г. и огромният брой практикуващи – почти два пъти повече от членовете на Китайската комунистическа партия по онова време, става причина тогавашният лидер Цзян Цзъмин да заповяда "пълното унищожение на практиката с всички средства". Фалун Дафа се практикува в 114 страни по света, а апелът за спиране на репресиите в Китай остава актуален и днес, след 16 години репресии.

На 13 май 2015 г. практикуващите празнуват Световния Ден на Фалун Дафа и рожденния ден на Учителя на практиката – Ли Хонгджъ. 

Пи повод отбелязването на годишнината, на 16 май 2015 г. във Варна ще се проведе и демонстрация на упражненията на практиката на сцена "Раковина" в Морската градина от 19:00 часа, както и открита прожекция на видеоматериали, разкриващи смисъла и красотата на Фалун Дафа.