Руснаците се страхуват да плащат предварително за почивка

Туризъм

14-05-2015, 07:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Почивката в България за руснаците ще е с 35% по-ниска спрямо миналогодишната

Руснаците отново се интересуват от туризъм в Европа, твърдят руски експерти от туроператорския бранш, цитирани от ТАСС. След спада от 30% на туристическия поток от Русия за Европа в първото тримесецие на тази година, ситуацията вече се подобрява и това е свързано с укрепването на рублата, смята Майя Ломидзе, изп. директор на Асоциацията на руските туроператори. От туроператора TUI съобщиха, че има преориентация на руснаците към по-евтини дестинации, като на челно място по продажби на пакети за лято 2015 г. продължават да са Турция и Египет. А Гърция от пето място премина на трето по предпочитания на руските туристи.

"Надяваме се на записванията в последната минута. Иначе спадът при ранните резервации надхвърля 30%", каза за "Труд" Галин Георгиев, шеф на фирма "Солвекс", която работи на руския пазар. "Руснаците тази година се страхуват да плащат предварително за почивка, заради масовите фалити на техни туроператори. Конкуренцията на техния вътрешен пазар - Крим и Сочи също е много силна. Истината е, че хората обедняха заради нестабилните валутни курсове и не са сигурни в бъдещето си. Затова предпочитат да плащат за почивката си непосредствено преди отпътуването, а не месец или два по-рано", допълни той.

По данни на Асоциацията на руските туроператори цената на почивката в България за руснаците ще е с 35% по-ниска спрямо миналогодишната, предаде РИА Новости. Предложенията от Черна гора са с 40% по-евтини, а от Гърция и Турция – с по 30%.

"За руснаците едноседмичен пакет на море в 3-4 звезден хотел у нас излиза средно около 500 евро на човек, заедно с пътя. В Турция хотелиерите свалиха доста цените, а и държавата им субсидира чартърните полети. Освен това летният сезон в южната ни съседка е доста по-дълъг от нашия и собствениците на туристически бази могат да си позволят да играят с цените", обясни Галин Георгиев.

Според Европейската туристическа комисия руското търсене на почивки в еврокурортите ще започне да се възстановява в края на 2015 година. Като цяло сред европейските страни потокът от Русия от отбелязал ръст единствено в Черна гора и Румъния – съответно с 30% и 5%.