Правителството прати войска по границата с Македония

Новините

14-05-2015, 07:45

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Партиите в парламента настояха за бързо приемане на западната ни съседка в ЕС

Българската войска е разположена на границата с Македония и има готовност да посрещне евентуална миграционна вълна, ако положението в западната ни съседка се влоши. Освен това командосите от Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР правят съвместни тренировки с македонските си колеги по залавяне на терористи в горски райони и пресечени местности. "Това върви като подготовка, ако по някакъв начин през зелената граница преодолеят полосата", обяви премиерът Бойко Борисов вчера в парламента. Ден по-рано министър-председателят свика спешно съвета по сигурността към МС, на който стана ясно, че правителството готви мерки при ескалиране на ситуацията в Македония, но най-сериозни са притесненията от нахлуването на имигранти.

Според Борисов сътресения в Македония могат да се очакват в неделя, на "сакралната дата" 17 май, заради готвения от опозицията "огромен митинг", на който ще се иска оставката на македонския министър-председател Никола Груевски. "Военните са на границата, подготвят си точки, не дай Боже, ако нещата отидат на зле в Македония", обяви премиерът. Под тревога са и граничните пунктове, ако се наложи да посрещнат македонците с български паспорти, които са около 90 хиляди. Борисов обясни, че за тях няма да има проблем, ако решат да дойдат в България, и обяви, че страната ни трябва да има готовност и за евентуална хуманитарна криза. 

Военният министър Николай Ненчев също потвърди от монголската столица Улан Батор, че армията ще окаже пълно съдействие при охраната на границата ни. И допълни, че това "включва помощ на Гранична полиция и на МВР като цяло". Ненчев успокои, че "към този момент нямаме каквото и да е основание за безпокойство".

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов пък обеща, че до дни българските служби ще дадат отговор на въпроса дали събитията в Македония, които доведоха до жертви, са възникнали спонтанно или по нечий сценарий. "На този eтап бих казал, че не, тъй като са доста ограничени целите, които се преследват. Безспорно това е свързано и с изборите, които предстоят в Македония, и с вътрешните конфликти между групировките, които съществуват", каза вицеадмиралът.

Партиите в парламента единодушно се обявиха в подкрепа на еврочленството на Македония, в защита на нейния суверенитет и срещу екстремизма. И поискаха от правителството да представи конкретен план за действията си при влошаване на ситуацията на запад от Гюешево. "Не трябва да се съгласяваме с установяването на мораториум върху разширяването на ЕС", декларира Янаки Стоилов (БСП). Лидерът на ДПС Лютви Местан също напомни за искането си за стратегия за ускорено интегриране на страните от региона в ЕС и настоя България да поеме инициативата за промотирането й пред Брюксел. ПФ иска активна дипломация, която да превърне България в стабилизиращ фактор в Западните Балкани и да поведе страните там към ЕС, но само при условие че се уредят проблемите с техните граждани с българско самосъзнание. Националистите, наред с АБВ, поставиха и въпроса за подкрепа за антиправителствените протести в Скопие.