Петима чакат за първите клетъчни трансплантации във Варна

Животът

15-05-2015, 09:19

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хеликоптери тренират спасяване на тежко болни във Варна (видео)

Засега могат да се извършват между 5 и 10 присаждания на клетки на месец

Петима пациенти с онкохематологични заболявания са подготвени за първите автотрансплантации на стволови клетки. Те ще се извършат в открития в края на м.г. център по транслационна медицина и клетъчна терапия във варненската УМБАЛ "Св. Марина". Методът помага на болните да се възстановят след тежки курсове на химиотерапия. Досега страдащите от лимфоми и миеломи търсеха помощ в чужбина, като брояха десетки хиляди долари или евро, за да спасят живота си. В "Св. Марина" това става безплатно. Засега могат да се извършват между 5 и 10 присаждания на клетки на месец.

Технологично капацитетът на центъра е по-голям, но грижите за болните изискват специална среда и обучение на персонала, дори на санитарките, обясни проф. Христина Групчева, зам.-ректор на Медицинския университет. Според нея от началото на 2016 г. във Варна ще се правят и трансплантации на стволови клетки от донор, които са единствен вариант за спасение за пациентите с напреднал стадий на болестта.

Терапията помага и на някои пациенти с рак на тестисите, саркома и анемии. Важното е всеки да бъде диагностициран индивидуално и да не се пропуска точният момент за трансплантация, коментираха проф. Гуннар Квалхайм от болница “Радиум” в Осло и проф. Игор Резник от йерусалимската "Хадасса". Като консултанти по проекта те прегледаха безплатно над 40 пациенти на "Св. Марина" и се изказаха положително за работата на центъра. Към тяхното мнение се присъедини и проф. Марк Вигода от "Хадасса", който консултира екипа от радиолози, работещи с линейните ускорители в новия онкоцентър в "Св. Марина". За един месец прецизна лъчетерапия е направена на 60 болни от рак, като засега няма листа на чакащи, отчетоха от "Св. Марина".