Баровци броят хилядарки за заглушители на дронове

Парите

15-05-2015, 10:08

Снимка:

Hicomm

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Малка търновска фирма заглушава дронове

Първите десетина клиенти на инж. Йорданов са бизнесмени със скъпи недвижими имоти

Баровци броят по 2-3 хилядарки, за да се сдобият с устройство за блокиране на дронове. Малките летателни апарати, които се оказаха идеални за шпионско заснемане на скритите зад дебели зидове тузарски палати, се посрещнаха на нож от всички, които не желаят натрапници в личното им пространство. В интернет вече се появиха и търговци, които продават антидронови заглушители, разказва в. "Монитор". Цената на така ценните джаджи тръгва от 1000 лв. нагоре, но тя въобще не е пречка за богаташите, които не желаят имотите им да бъдат снимани и разглеждани от птичи поглед.

Принципът на действие на устройството на новите устройства, е като на заглушителите на мобилните телефони и радиостанциите, които отдавна се предлагат в интернет. Антидронът се включва на радиочестотата, на която работи дронът, и го заглушава като по този начин прекъсва връзката между летателния апарат и дистанционното за управление от земята. Така дронът става безпомощен и пада на земята.

Диапазонът на обхвата е различен, от 40-50 м. до 2 км. В зависимост от този диапазон е и цената на устройствата, която може да достигне до няколко хиляди лева. Най-търсените заглушители са с периметър на действие до половин километър и струват 1000 лева.

Един от първите изобретатели на антидронове е търновецът инж. Йордан Йорданов. Той е уникален с това, че освен заглушители на безпилотни летателни устройства, прави и устройство, което блокира защитата на самите заглушители. Така боляринът може да бъде в полза както на онези, които не желаят дроновете да снимат от високо имотите им, така и на тези, които искат да го правят. Първите десетина клиенти на инж. Йорданов са бизнесмени със скъпи недвижими имоти предимно в тузарското селище Арбанаси. Засега няма проявен интерес към антидроновете от страна на местни кметове и депутати.

Новите андронове, оказва се, не са чисто българско изобретение. През есента на 2014 г. в Института по информационни технологии на Русия беше разработено устройството "AntiDron", предназначено за защита на периметър от незащитен достъп до него на безпилотни летателни апарати. Подобни устройства има и в страните от Европейския съюз, като цената им там тръгва от 500 евро нагоре.