Затварят Станчовата алея и секат дървета заради свлачището

Обмислят дали да обявят частично бедствено положение

Затваряне на Станчовата алея и изсичане на короните на опасно наклонени дървета са част от спешните дейности, които ще бъдат предприети за обезопасяване на района на свлачището в най-северната част на Морската градина. На този етап могат да се предприемат само временни мерки, тъй като финансиране за по-сериозно укрепване няма, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев.

Освен това ще бъде спряно водозахранването и ще се затапи канализацията на терена точно над срутилия се скат. Той е собственост на Министерството на отбраната, а в момента върви процедура за прехвърлянето му на общината. Макар че от ВиК-Варна са заявили, че нямат аварии в района, не е изключено все пак да има някакъв теч оттам, стана ясно от думите на губернатора. Същевременно ще се помисли къде могат да бъдат отвеждани водите, които се събират на ската, така че да не се активизират допълнително свлачищни процеси.

Предвижда се изсичането на короните на дърветата да се извърши за няколко дни. След това в района на срутилия се скат ще бъдат наредени бетонни блокчета, като височината на стената няма да надхвърля 1,50 метра. Временните мерки са на стойност около 150 хил. лв. и целят спасяване на сезона. След реализирането им по всяка вероятност Крайбрежната алея ще бъде отворена за движение. Има идея и за отварянето на временен път през въпросния военен терен.

Обмисля се и дали да се обяви частично бедствено положение, тъй като това е едно от условията за отпускане на средства от Междуведомствената комисия за отстраняване на последиците от бедствия и авария за направените разходи, съобщи още Пасев. Тази мярка ще позволи и да се извършват безпрепятствено дейности в частни терени, каквито също попадат в района на свлачището. 

Фирмата, укрепила ската в съседство, ще изготви проект и за настоящия компрометиран участък, който е с дължина около 800 метра, информира още Пасев. Предполага се, че укрепването ще коства поне 15 млн. лв. Вероятно ще се искат целево средства, но това може да стане чак догодина, обясни той. Ще се търсят възможности и за осигуряване на финансиране по европейските програми.