Момиче с Даун стана модел

Животът

16-05-2015, 17:37

Снимка:

© Daily Mail

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вдъхновяващата млада жена с генетично заболяване е твърдо решена да промени лицето на красотата

Младо момиче с генетично заболяване е решило да преследва мечтата си да стане модел, за да започне останалият свят да гледа на уврежданията в друга светлина. 

18-годишната Маделин Стюарт от Бризбейн в Куинсланд, Австралия има синдром на Даун и заедно с майка си Розан се е заела да промени начина, по който хората определят красота.

През по-голямата част от живота си Мади се е борилa с наднорменото тегло, дължащо се на синдрома на Даун, както и със заболяване на сърцето. Миналата година обаче тя решава да поеме контрола над живота си и да направи промени, за да бъде по-слаба, по-здрава и готова да покорява върхове.

Пред Daily Mail Австралия, Розан - майката на Мади разказва колко прекрасна, умна, красива и готова да помогне е дъщеря й. "Мади никога не е била егоист и винаги се притеснява за другите. Ако играе баскетбол и някой от противниковия отбор падне, тя ще спре да играе, за да му помогне да се изправи", разказва Розан.

Когато Мади се запалва по танци и плуване, тя остава разочарована, че не е в състояние да изпълнява цигански колела и други движения. Тогава решава да се заеме сериозно с упражнения, така че да се справя като приятелите си. 

"В началото Мади се бореше, защото обичайно ядеше много. Наложи й се да намали храната драстично. Постоянно я подкрепях и за около два месеца тя си създаде нови навици", разказа Розан. 

Мади започнала да плува пет пъти седмично. Освен това тръгнала на тренировки по крикет, организирани от Спешъл олимпикс. Записала се и в мажоретен състав и на хип-хоп танци. 

Превръщайки се в страстна танцьорка, Мади участва на световен танцувален форум за тийнейджъри и млади хора с увреждания в Лос Анджелис. След като губи почти 20 килограма Мади казва майка си, че иска да стане модел.  

"Не бях изненадана, защото тя обича вниманието. Когато е на сцената прави етюди или се конкурира с останалите. Винаги я снимат, така че тя обича камерата" каза Розан. 


Мади преди да свали 20 килограма от теглото си

С помощта на майка си и с подкрепата на най-добрите си приятели Джейми Лий и Роби, Мади е получила предложение от агент за участия като модел. "Опитваме се да привличаме вниманието към нея чрез социалните мрежи, защото само така светът ще погледне на нея, не само като на човек със синдром на Даун. Жалко е, но това е истината. А Мади наистина иска да промени тези, които дискриминират хората с увреждания", каза Розан.

"Хората със синдрома на Даун могат да направят всичко, те просто го правят със свое собствено темпо. Дайте им шанс и ще бъдете възнаградени отвъд най-големите ви очаквания", казва още майката на Мади. Тя си спомня и времето, в което Мади е била по-малка, а непознати на улицата я спирали, за да й кажат, че дъщеря й не трябва да бъде на публично място.

"Нейните лекари ми казаха, че никога няма да постигне нищо. Когато беше в началното училище, на спортните състезания родители на другите деца не даваха да я избират в отбора, за да не загубят. Много хора ме гледаха със съжаление, когато видят Мади. Чувствам се зле за тези хора, защото те никога няма да изпитата безусловната любов, която изпитвам към Мади", каза Розан.

Тя допълни, че страстта й е да дава възможности на Мади да прави това, за коетo мечтае, защотo иска да светът да разбере, че синдром на Даун е благословия, а не недостатък.

"Мисля че е време светът да осъзнае, че хората със синдром на Даун могат да бъдат секси и красиви. Искам хората да спрат да казват "съжалявам ", когато разберат, че дъщеря ми има синдром на Даун", завършва Розан.