Катар ни дава пари за магистрали

Парите

18-05-2015, 08:23

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Катаргаз" и "Булгаргаз" ще работят за доставки на втечнен природен газ

Катар може да инвестира в строителство на магистрали у нас. А един от ключовите проекти вероятно ще бъде трасето за аутобан Русе - Свиленград. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с министър-председателят и министър на вътрешните работи на Държавата Катар шейх Абдулла бин Насър бин Халифа Ал Тани. Двамата подписаха в неделя двустранно междуправителствено споразумение за сътрудничество в борбата с престъпността. А от Министерски съвет отбелязаха, че това е първото споразумение в сферата на сигурността в рамките на дипломатическите отношения между двете държави, с което премиерът Борисов и вицепремиерът Румяна Бъчварова положиха основите на сътрудничеството в тази сфера. В рамките на срещата между Борисов и шейх Абдулла бин Насър бин Халифа Ал Тани в Доха бе заявен конкретен интерес за двустранно сътрудничество в областта транспорта, земеделието и енергетиката. Министър-председателят на Катар отбеляза важността на създадената междуправителствена комисия, чиито заседания допринасят за задълбочаване на партньорството между България и Катар.

В присъствието на двамата премиери и водените от тях делегации, бе подписано и писмо за проява на интерес за сътрудничество между компаниите "Катаргаз" и "Булгаргаз". Документът за интерес за проучване на възможностите за доставки на втечнен природен газ е подписан от изпълнителния директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов и председателят на СД на "Катаргаз" Саад Шерида Ал-Кааби. Само преди дни българското правителство одобри проект на Меморандум за разбирателство между Министерствата на енергетиката на България и Катар за сътрудничество в областта на енергетиката. В него се предвижда двете държави да предприемат съвместни действия по преноса на втечнен природен газ, както и поощряване участието на компании от двете страни в реализирането на енергийни проекти. Смесена българо-катарска работна група ще задълбочи на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката. Както е известно в правителствената делегация в Катар е енергийният министър Теменужка Петкова. С премиера в Доха освен вицепремиера Румяна Бъчварова са още финансовият министър Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, земеделският министър Десислава Танева, транспортният министър Ивайло Московски и министъра на икономиката Божидар Лукарски. Днес представителите на кабинета ще обсъдят конкретни параметри за партньорство в отделните сектори по време на двустранни срещи с ресорните министри от Катар.

И наши фирми в Мондиал 2022-ра

Български строителни компании ще се включат в първото Международно изложение за строителство на стадиони в Доха. Форумът се организира във връзка с предстоящото домакинство на Катар на Световното първенство по футбол през 2022 г. и необходимостта от изграждането на съответната инфраструктура и стадиони. Международното изложение в Доха е от 7-ми до 10 юни. Днес премиерът Бойко Борисов се срещна с изпълнителния директор на Висшия комитет за подготовката на световното първенство по футбол „Катар 2022" Хасан Абдула ал-Зауади. България може да участва със свои строители в реализацията на многомилиардната инвестиционна програма на Катар във във връзка с Мондиал'2022, съобщиха от Министерски съвет след края на срещата. Борисов се запозна и с някои от крупните проекти, които предстои да бъдат изградени в Катар през следващите няколко години от чуждестранни компании.