7500 деца във Варненско се явяват на матури

Животът

19-05-2015, 08:03

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кампанията стартира в сряда с български език и литература

Над 7500 седмокласници и абитуриенти във Варненска област са в предстартова треска за матурите, които ще полагат тази седмица. Повече от 700 учители ще влязат в ролята на квестори в оборудваните с камери стаи на 57 училища, където на 20 и 22 май едни след други изпити ще положат зрелостниците и кандидат-гимназистите. Тестът за големите започва в 8 часа, а за малките - в 10 часа.

Кампанията стартира в сряда с български език и литература. Въпреки че випускът от абитуриенти е 3248 души, заявленията за задължителната матура са 3609, съобщи шефката на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова. Разликата идва от там, че 361 скъсани м.г. ще се опитат да се дипломират сега. За втория задължителен зрелостен изпит в петък, при който предметът е избираем, заявките са 3666. След години на хегемония географията вече не е най-желана, показва справката на РИО. Първенец по популярност е биологията, която са предпочели почти една трета от зрелостниците. Второто място е за английският език, избран от 517 ученици.

Математиката остава на четвърто място. Мерак да решават задачи са обявили 258 зрелостници. И тази година ще има бутикова втора матура - само един ученик ще държи изпит по италиански език.

Втората матура на абитуриентите ще съвпадне с външното оценяване на 3900 седмокласници по математика. Резултатите от изпитите, с които те ще се борят за място в профилираните и професионалните гимназии, ще станат известни на 3 юни. Абитуриентите пък ще видят оценките си 6 дни по-късно. Според Генова слаб е интересът към третия зрелостен изпит по желание. Само 18 души са обявили намерение да проверят знанията си по математика, история, география, английски и физика.