Варна получава още 1,7 млн. лв. от Фонд "Солидарност"

Мисия Варна

20-05-2015, 13:13

Снимка:

Varnautre.bg (архив)

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пораженията в региона са най-големи

Община Варна и Агенция "Пътна инфраструктура" ще получат още 1,7 млн. лв. от Фонд "Солидарност", реши правителството. Средствата се явяват свободен финансов ресурс по получените от страната ни над 10 млн. евро за отстраняване на щетите от наводненията, станали миналата година. Предвижда се Варна да получи около половината от средствата (9 млн. лв.).

Европейската комисия одобри помощ в размер на 10 542 110 евро по първото заявление за финансиране възстановяването на част от щетите със средства от фонд "Солидарност“. До крайния срок са подадени общо 23 проектни предложения от пострадалите общини. Поисканото финансиране е на обща стойност 18 876 992 лв. Така по първото заявление остава свободен финансов ресурс от 1 741 582 лв.

Предвид ограничените средства и необходимостта от разходването им в срок от 18 месеца от получаването им по сметката на регионалното министерство, те следва да бъдат разпределени към други, пострадали от бедствието и вече подали проекти, изпълнителни органи.

Пораженията върху ВиК и пътната инфраструктурата във Варненска област надвишават размера на щетите, понесени от всички други органи на местната власт за територията на страната. Предоставянето на свободния финансов ресурс по получените от България средства по първото заявление към фонд "Солидарност“ ще осигури допълнителен ресурс за покриване на щетите от бедствието в региона.