Все повече варненчета страдат от затлъстяване

Животът

20-05-2015, 16:15

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българчетата пети по затлъстяване

Около 2 милиона са българите със свръхтегло

Затлъстяването сред децата от 1 до 6 годишна възраст във Варненска област е на трето място сред регистрираните заболявания при основните профилактични прегледи. При учениците от 7 до 18 годишна възраст вече се нарежда на първо. Това показват анализите за здравословното състояние на подрастващите за последните три години, изготвени от местните здравни власти.

Проблемът има сериозно измерение и в национален мащаб. С наднормено тегло у нас са около 200 хил. деца, като 67 хил. от тях за затлъстели. Около 2 милиона са българите със свръхтегло, а един милион – със затлъстяване.

Затлъстяването е заболяване, свързано с натрупване на прекомерна мастна тъкна в организма – най-вече в резултат на нарушен енергиен прием. Дължи се на приемане на по-големи порции храна, консумация на високоенергийни храни, ниска двигателна активност, хормонални нарушения и наследствена обремененост. Причини могат да бъдат и вродени или придобити дефекти в смилането на хранителни вещества, както и емоционална нестабилност.

Излищните килограми намаляват имунитета и крият рискове от захарен диабет, заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, задстомашната жлеза и други органи. Кръвното налягане се увеличава, както и вероятността от развитие на инфаркти и инсулти. Когато затлъстелите са деца, възникват и психо-емоционални проблеми.