Почитаме Константин и Елена, днес е и Спасовден

Животът

21-05-2015, 07:40

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Имен ден празнуват Елена, Константин, Костадин, Костадинка, Спас, Спасена

Църквата почита днес, 21 май, Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. Празникът съвпада тази година с Възнесение Господне (Спасовден). 

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В някои традиционни католически държави, например във Франция, Възнесение Господне е официален празник и почивен ден. В народния календар седемте четвъртъка след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден е свързан с култа към мъртвите.

Според поверието, на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Затова в събота след празника се отбелязва Черешова Задушница. В народните вярвания, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.

Църковният празник, на който почитаме Светите равноапостоли, пък е в памет на император Константин и неговата майка Елена. През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.

Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.

Царуването на император Константин е едно от най-важните в историята, понеже при него християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в обширната му империя.

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Елена и Костадин носят градушката в чувал".

Имен ден празнуват Елена, Константин, Костадин, Костадинка.