Ученици шестват за 24 май и празника на Долни чифлик

Животът

21-05-2015, 12:14

Снимка:

Varnautre.bg (архив)

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Като на всеки събор ще има димяща скара и студена бира

Двоен празник ще има Долни чифлик на 24 май. Жителите и гостите ще отдадат почит към святото дело на братята Св. Св. Кирил и Методий, а по-късно ще се съберат на трапезите за традиционния празник на града. Тържественото честване на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура ще започне в 10 ч. на централния площад, където общинският детско-юношески духов оркестър ще изпълни "Върви, народе възродени". След това присъстващите ще се запознаят с историята и настоящето на всички училища от региона, докато техните представителни блокове, заедно с учителските колективи, преминават пред официалната трибуна.

В манифестацията на духовността, просветата и националната гордост и самочувствие ще участват СОУ "Васил Левски" гр. Долни чифлик, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Старо Оряхово, ОУ "Христо Смирненски" в с. Гроздьово, ОУ "Хр. Ботев" в с. Пчелник, ОУ "Паисий Хилендарски" в с. Горен чифлик, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Венелин, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Голица, НУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Шкорпиловци. Ученици от всяко училище ще се представят със свои изпълнения.

"Повече от всякога трябва да ценим и пазим своята духовна идентичност. Повече от всякога трябва да познаваме и уважаваме българското слово и българската национална култура. И повече от всякога трябва да мислим и работим за образованието. Да превърнем училището в царство, където учениците не само учат, но и изразяват себе си, проявяват дарбите си и се изграждат като свободни личности. Българското слово е свещено. То ни обединява и ни дава възможност да сме различни и неповторими", заяви в навечерието на празника кметът Борислав Натов. Като на всеки събор ще има много музика, веселие, димящи скари и студена бира. Търговците ще разпънат своите шатри и павилиони на градския стадион "Тича".