301 блока се класират за санирането

Новините

23-05-2015, 11:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Крайният срок - октомври тази година

Обитателите на 301 жилищни блока в България очакват сградите им да бъдат санирани по действащата програма, финансирана от оперативна програма "Регионално развитие". Крайният срок на действието й е октомври тази година.

Според справка на регионалното министерство към средата на май са сключени споразумения за финансова помощ за 102 сгради, а за 236 обекта вече са възложени технически обследвания, информира "Труд".

Най-напреднали в процедурата са 41 блока, за които вече е възложено изработването на проекти за самото саниране. За 4 проектите са вече готови и са издадени разрешения за стореж, което означава, че самото саниране вече може да започне и има изгледи да завърши до края на лятото.

От цялата програма, която е на стойност 50 млн. лв., досега са завършени само два блока в столицата. За тях акт 16 бе издаден още миналата година. Програмата претърпя ред изменения откакто стартира през 2012 г. Първоначално хората трябваше да осигурят 50% от разходите, после сумата бе намалена на 25%, а преди няколко месеца, когато стартира програма за саниране на панелни блокове от националния бюджет, държавата реши да подкрепи и започналите дейности по "Регионално развитие" като се осигурят 100% от средствата. Част от парите по програмата – около 12 млн. лв., се оказаха блокирани в КТБ.