Варна почита буквите с регата, флашмоб и шествие

Животът

24-05-2015, 08:15

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

150 балони с букви политат в небето

Флашмоб, пускане на балони с буквите и ветроходен Парад на буквите. Това са част от проявите, които ще могат да видят жителите и гостите на Варна в днешния празничен ден.

Честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започне с празнична литургия пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично", където малко по-късно над 300 възпитаници на Хуманитарната гимназия ще направят флашмоб за титлата "Варна 2017", а деца от Общинския детски комплекс ще пуснат в небето 150 балона с българските букви.

По традиция ученици, студенти и учители ще шестват по централните булеварди с портрети на училищните си патрони, като очакванията са в шествието да се включат над 8 000 души. Изложба от 30 картини от българската азбука, композирани в художествени сюжети, ще посреща до сградата на Общината. Платната са изпълнени по проект "24 май и буквите АБВ. Букви в картини". Докато траят празничните прояви (около 4 часа) движението на коли в центъра на града ще бъде преустановено.

Паркът в "Аспарухово" е най-подходящото място, от където ще може да се наблюдава Парадът на буквите, част от ветроходната регата "Варна Ченъл къп". Награждаването на победителите започва в 19 ч. на Морска гара, където ще бъде и рок-концертът с участието на Нелко Коларов с група "Бумеранг", който ще закрие ветроходната седмица.

Кръшно хоро пък ще се извие на входа на Морската градина във вечерните часове. С проявата морската столица се включва в общонационалната инициатива за благото на България и българите с неделното Хоро на Мегдана.