Планираме 500 км тръба Варна – Оряхово за газовия хъб

Kапацитетът й може да бъде от порядъка на 45 млрд. куб. м

България планира да изгради нов газопровод от Варна до Оряхово, като това е един от трите проекта, част от реализацията на идеята за газов хъб у нас. Другите два са модернизация на транзитната и преносната мрежа. И трите проекта са включени в списъка на европейската организация на газовите оператори ENTSO – G като приоритетни, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от "Монитор".

По думите й в газовата сфера се работи България да стане незаобиколим фактор на газовия пазар в Европейския съюз. Тази тръба ще е около 500 км и може да е с капацитет от порядъка на 45 млрд. куб. м, съобщи шефът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Идеята й е, ако все пак "Южен поток" (или част от него) стигне до България, да имаме капацитет да транзитираме газа на север в посока австрийския газоразпределителен център Баумгартен.

Реализацията на този проект обаче зависи и от това какви ще са политическите предпочитания по отношение на словашкия проект Eastring. Той предвижда свързване на мрежите на България, Румъния, Словакия и Унгария.