Китайски мехурник падна след бурята

Животът

27-05-2015, 15:16

Снимка:

Гражданинът репортер © Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Стволът на дървото е бил прогнил

Дърво от вида Китайски мехурник падна в район "Младост" след вчерашната буря. Дървото се е стоварило на пътеката зад блоковете 152 и 155 в квартала. За щастие по това време никой не е минавал оттам и няма пострадали. Няма и материални щети.

Цялото дърво е паднало заради силния вятър. Причината е, че стволът му в основата е бил прогнил, информираха от кмество "Младост". Оттам допълниха, че дървото вече е преместено от пътеката, за да могат гражданите да преминават свободно. Предстои да бъде нарязано и извозено.

Китайският мехурник (Koelreuteria paniculata) е листопадно, силно разклонено дърво, високо 4 - 5 метра, с неправилна рехава корона. Китайският мехурник цъфти през юни- юли и е силно медоносен.

Отделя голямо количество нектар и прашец. Плодът е яйцевидна, дълга 3 - 5 см тригнездна кожеста кутийка подобна на мехур. Плодът отначало е зелен, след това жълто- зелен и накрая вече кафяв, като остава на дървото през цялата есен.

Топлолюбиво растение, предпочита умерено влажни дълбоки почви, но понася и по-сухите. Намира се в паркове в цялата страна.