Кой превърна в паркинг площада пред Митрополията

Мисия Варна

28-05-2015, 18:37

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Служителите могат да паркират плътно до оградата, твърдят от институцията

Пространството пред Варненската и Великопреславска митрополия заприличва на паркинг, алармираха читатели на Varnautre.bg. Все по-често площадът пред сградата се използва за паркиране на автомобили, свидетелстват недоволните граждани. Поне шест коли бяха паркирани в района вчера. Четири автомобила имаше в следобедните часове и днес, видя репортер на Varnautre.bg.

Служителите на Митрополията могат да оставят колите си до входа, като ги паркират  плътно до оградата, заявиха от институцията, като подчертаха, че паркирането е регламентирано. Автомобилите се паркират така, че да не пречат на пешеходците, коментира отец Дончо, според когото става въпрос за не повече от 3-4 превозни средства. Той обаче уточни, че в района се допускат и автомобили на гости, които посещават Митрополията по един или друг повод. За това служела и бариерата откъм площад "Св. Св. Кирил и Методий", с която оперира духовната институция.

"В района има знаци, забраняващи влизането и паркирането. За да се допуска паркиране или пък поставяне на блокиращи средства, трябва да има разрешение от общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване", каквото според директора й в случая няма", заяви управителят на общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" Младен Иванов. Не е съвсем ясно на какво основание е поставена и въпросната бариера.

При всички положения обаче паркирането върху пешеходни зони и тревни площи противоречи на закона и нарушителите трябва да се санкционират. В случая дори и да иска да вдигне неправилно паркиран автомобил, общинското предприятие трудно може да реагира, тъй като "паякът" няма как да влезе на площада. Ще се изпочупят плочките, обясни Иванов. Паркирането върху пешеходни площи не се допуска и нарушителите следва да бъдат санкционирани, потвърди и заместник-кметът Тодор Иванов.