134 депутати гласуваха закон, който не са чели

Новините

29-05-2015, 07:15

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Става въпрос за споразумение за релокация на защитените свидетели

134 депутати гласуваха закон, който не са чели. Става въпрос за ратификацията на първо четене на споразумение между България и Международния наказателен съд за релокация на защитените свидетели. То бе обсъдено и прието на закрито заседание, тъй като постъпило в секретното деловодство на НС. В гласуването му се включиха 136 депутати - 106 бяха "за", 19 "против" и 11 "въздържали се".

Споразумението обаче е четено само от 2-ма - председателката Цецка Цачева и Чавдар Георгиев от БСП, стана ясно в кулоарите. Всеки, поискал достъп до документа, се разписва и така винаги е ясно кой какво чете в секретната секция.

Заради закриването на заседанието БСП поиска оставката на правосъдния министър Христо Иванов. "Това е пълен абсурд. Депутатите бяха накарани да гласуват на тъмно, НС бе унизено", заяви Чавдар Георгиев. Дори в самия документ пише, че той не е секретен, а само неговото изпълнение би следвало да има поверителен характер, посочи той. Така властта опитала да прокара решения, които не са в интерес на България.

Дори зулусите в ЮАР са постигнали двустранно споразумение със САЩ, само България го прави едностранно с ратификация, включи се Румен Гечев. По-късно от БСП съобщиха, че Иванов ще се срещне с тях по темата. За първи път от старта на този парламент сутринта той се оказа без кворум. Заседанието стартира от втори опит и с 15 мин закъснение.