Задават се шокови сметки за парно

Животът

29-05-2015, 07:19

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

9 от 12-те регулирани топлофикации са на загуба от 78 млн. лв.

Стряскащи сметки за парно вероятно ще получат потребителите на прага на лятото. Тогава ще излязат така наречените изравнителни сметки и в много от тях сумите за доплащане ще бъдат солидни. Това ще е добавка към и без това високите фактури за април - последния месец от отоплителния сезон.

Парадоксално, но причина за предстоящия шок за хората, които се топлят с парно, е в новата наредба за топлоснабдяване. Тя бе въведена през миналата година точно с цел да предотврати драстични разлики в месечните сметки. За очакваните по-високи изравнителни фактури признаха вчера и от Асоциацията на топлофикационните дружества.

"В наредбата за топлоснабдяване има пропуски, които не бяха коригирани въпреки настояването на топлофикационните дружества. Ефектът от това е, че има голямо количество нефактурирана топлоенергия в някои дружества, което ще доведе до високи изравнителни сметки в края на сезона", заяви шефът на асоциацията Илия Николаев.

Тази година е първата от приемането на новата наредба за топлоснабдяването. В нея е заложен изцяло нов ред за формиране на сметките - те не са според прогнозните дялове, а според потреблението на всеки един клиент за изминалия отоплителен сезон. В новата методология вече има и коефициент, който отчита температурните разлики през периода. Потреблението на топла вода също се пресмята по нов ред.

Още вчера част от клиентите на топлофикациите бяха изненадани неприятно. Клиентите на "Нелбо" във Враца получиха по-високи сметки с 19%. За Враца в настоящия сезон цената за киловатчас беше увеличена от 93.83 лв. на 98.68 лв. до март 2015 г. През април 2015 г. беше гласувано намаление до 91.02 лв. Средната сметка за отопление за двустайно жилище за 6-месечния отоплителен сезон е около 451 лв., или по около 75 лв. на месец без разходът за топла вода. За разлика от врачани, в Перник цената за топлото падна с близо 10 лв. - от 93.50 лв. на 82.52 лв. Средната сметка за двустаен апартамент в града е около 445 лв.

Данните на "Топлофикация-София" пък показват, че потребената енергия в столицата само за април е била с 24% повече от консумацията през същия месец на предходната година. На сметките на софиянци ще се отрази и дългият отоплителен сезон - тази година той е продължил с 23 дни повече. Кой колко дължи обаче ще стане ясно едва в началото на юли, когато изравнителните сметки за парното ще бъдат готови.

От дружествата вчера настояха за удължаване на регулаторния период, който в момента е 1 година. Според Илия Николаев сега топлофикациите нямат възможност да планират дългосрочно, тъй като цените се променят всяка година. Затова те трябвало да се определят от енергийния регулатор за срок от 5 години. В момента от 12 топлофикации 9 са на загуба от общо 78 млн. лв., показват данните на асоциацията. "Преди години регулаторният период бе четири години, но от 2008 г. това бе променено. В резултат браншът акумулира 160 млн. лв. загуба - средства, които никой не е възстановил, а дружествата се декапитализираха", обобщи Николаев.

От асоциацията се оплакаха, че топлофикациите са изключени от възможността да кандидатстват за финансиране по европейските програми. По проекти за енергийна ефективност и инвестиции в нови машини фирмите могат да кандидатстват по програма "Иновации и конкурентоспособност". Топлофикациите обаче са изключени от нея. Затова браншът настоя да участва с инвестиционни проекти по плана "Юнкер". "Надяваме се на подкрепа за това от страна на държавата", заяви Илия Николаев. Не стана ясно обаче точно с какви проекти са готови дружествата.