Извадиха 10-килограмов тумор от възрастна жена

Животът

29-05-2015, 09:16

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кистата е достигнала огромните си размери за около половин година

10-килограмов тумор бе изваден  при операция на 65-годишна жена във Варна, съобщиха от АГ-болницата в града. Операцията е продължила над два часа. За щастие на пациентката образуванието по всяка вероятност ще се окаже доброкачествено, но окончателна диагноза ще може да бъде поставена след допълнителни изследвания, уточниха лекарите.

Кистата е достигнала огромните си размери за около половин година по анамнестични данни, като жената е забелязла нередности преди няколко месеца. Кистозната формация от яйчников произход е обхващала цялата коремна кухина.

В болницата периодично се появяват подобни случаи, като преди три години бе оперирана бременна жена с 6-килограмов тумор. Според  екипа на здравното заведение голяма част от туморите при жените могат да бъдат диагностицирани в ранен стадий, ако пациентките редовно ходят на профилактични гинекологични прегледи.

Именно това е и целта на наскоро започналата кампания от АГ-болницата в морската столица за безплатни профилактични прегледи. Освен жените, които ще прегледаме, полезни ще бъдем и за тези, които просто прочитайки информацията ще се подсетят, че отдавна не са посещавали гинеколога си и трябва да го сторят, коментираха от ръководството на болницата.