Трима варненски лекари, убили 2-годишния Дани, получиха условни присъди

Крими

29-05-2015, 15:58

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До нелепата смърт на детето се стигна след серия от некомпетентни действия на лекари от Терапията и Окръжна

Условни присъди за трима варненски лекари, причинили поради немарливост смъртта на 2 годишния Дани преди 5 години и солидно обезщетение за неговите родители наложи Варненският окръжен съд, съобщи Елена Бангиева от пресслужбата на съда.

5 години след нелепата смърт на 2-годишния Данаил Донев от Варна, починал няколко дни след операция в УМБАЛ "Св. Марина", Варненският окръжен съд произнесе три условни присъди - 2 години "лишаване от свобода", отложени с 4 годишен изпитателен срок на трима от лекарите, допуснали немарливо изпълнение на лекарския си дълг и причинили смъртта на детето.

Съдът призна вината на педиатъра от МБАЛ "Св. Анна" д-р Мех. Алиев, на хирурга от Клиниката по детска хирургия д-р Ник. Неделчев и на д-р Пет. Костадинов - лекар от приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в МБАЛ "Св. Марина" за допуснатите от тях нарушения в Наредба 16 за организацията на болничната медицинска помощ в държавните болнични заведения и на Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на МБАЛ "Св. Анна". Нарушенията са свързани с действията на лекарите по незабавното осигуряване на животоспасяващи дейности и процедури, в т.ч. и на консултации при спешни случаи. ВОС оправда медиците да са причинили смъртта на детето поради виновно нарушаване нормите на Закона за здравето.

Първата съдебна инстанция призна за невиновни д-р Пламен Кокински - детски хирург от Клиниката по гръдна хирургия при МБАЛ "Св.Марина" и д-р Анна Гочева - лекар - ординатор в Детското отделение на същата болница. Д-р Кокински е оневинен затова да е причинил с действията си смъртта на 2 годишния Дани. Д-р Гочева е оправдана затова да е вписала в медицинската документация отказ на майката на детето за специализирано изследване, без да е било предлагано такова. Съдът поясни, че оправданието за това действие е на основание Тълкувателно решение на ВКС, според което "лекарите не са длъжностни лица".

Осъдените лекари и гражданските ответници - болниците "Св. Анна" и "Св. Марина" ще заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди, ведно със законната лихва от влизане на присъдата в сила, както и 8 000 лева държавни такси върху присъденото обезщетение.

Пресслужбата на съда припомня, че делото за смъртта на Дани започна през 2011 година, а през октомври същата година ВОС призна вината само на двама от лекарите - на хирурга Неделчев и на д-р Костадинов Те бяха наказани с условни присъди 8 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. На д-р Гочева съдът наложи глоба в размер на 1000 лева, като тогава педиатърът д-р Алиев и детския хирург Кокински бяха оправдани. Същата година Варненският апелативен съд върна делото на ВОП, за да отстрани допуснатите процесуални нарушения. Делото за смъртта на Дани бе възстановено през пролетта на миналата година, за да приключи днес. Присъдите на ВОС подлежат на въззивен контрол в 15 дневен срок.

До нелепата смърт на малкия Дани се стигна след серия от действия на лекарите от двете болнични заведения. На 19 април 2010 година Дани постъпва в спешното педиатрично отделение на МБАЛ "Св. Марина" с неуточнена диагноза. В Детската клиника обаче не се намира място за болния Дани, чието състояние се влошавало и д-р Алиев предложил на родителите хоспитализация в Детското отделение на МБАЛ "Св. Анна". Там ги приела д-р Гочева и заради влошаващото се състояние на детето бил потърсен хирургът д-р Неделчев.

Въпреки че бил дежурен и на разположение д-р Неделчев не предприел ефективни действия за диагностициране и лечение, а дал указания по телефона за поставяне на назо-гастрична сонда на 2-годишния Дани, чието състояние се влошавало с всяка минута. Малко след полунощ, в първите часове на 20 април детето било върнато в Спешното педиатрично отделение на МБАЛ "Св. Марина" и прието по спешност от д-р Костадинов, който продължил да прилага симптоматично лечение при неизяснената диагноза на детето. Едва 7 часа по-късно докторът назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си повикал за консултация хирурга д-р Кокински. Дани бил опериран в ранния следобед на същия ден. Състоянието му обаче прогресивно и невъзвратимо се влошавало и на 22 април 2010 година лекарите регистрирали смъртта на детето, припомня още пресаташето на ВОС Елена Бангиева.