Израелска инспекция проверява готовотността на Окръжна при терористичен акт

Животът

30-05-2015, 10:53

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дневно спешна помощ в "Св. Анна" търсят и получават средно по 200 пациенти

Генералният консул и вицепосланик на Израел в България г-жа Саусан Хасон направи оглед на възможностите, с които варненската МБАЛ "Св. Анна" разполага, за да действа като референтен център за реакции при тероризъм, производствени аварии и природни бедствия. В навечерието на Втория междунароедн уъркшоп по антитероризъм, който ще се проведе във Варна между 9 и 12 юни, националният референт по биотероризъм и почетен консул на Израел проф. Красимир Методиев организира визитата на израелския дипломат в МБАЛ "Св. Анна".

Това е второто израелско посещение в "Св. Анна" в рамките на по-малко от месец. Преди 10-ина дни, в рамките на 25-ото юбилейно издание на ИМАБ посланикът на Израел коментира с ръководството на болницата готовността й да действа в условия на терор и други кризи. Подобно посещение в "Св.Анна" за уточняване на действията по време на бедствия в района имаше миналата година в деня на аспаруховската трагедия, когато цял екип от израелски специалисти посети спешния център заедно с проф. Красимир Методиев и израелския посланик в рамките на програмата на първия семинар по антитероризъм на МУ Варна.

На срещата в петък с изпълнителния директор на болницата д-р Гален Шиваров, председателя на Съвета на директорите д-р Николай Коларов и зам.-председателя на борда доц. Боряна Върбанова г-жа Хасон прояви интерес към капацитета на "Св. Анна" да поема спешни пациенти в случаи на терор, бедствия, аварии и катастрофи.

"Медицинските аспекти в борбата с тероризма за нас са много важни, дори и само за това, че на Вашето Черноморие традиционно почиват солиден брой израелски туристи", каза Сусан Хасон по време на визитата си в "Св. Анна". Тя припомни, че в Израел съществува стройна организация за реакции при ситуации на терор, бедствия и аварии всеки знае ролята, времето и мястото си, за да бъдат реакциите максимално ефективни. Дипломатът подчерта, че адаптиране на здравната ни система към новите условия, в които живее светът, е неизбежно.

"Болница "Света Анна" поема 95% от спешните случаи във Варна и практически е най-големият център за оказване на спешна медицинска помощ на територията на Източна България", каза изпълнителният директор на МБАЛ "Св. Анна" д-р Гален Шиваров.

"Дневно спешна помощ в "Св. Анна" търсят и получават средно по 200 пациенти. Болницата разполага с 60 души високоспециализиран персонал за реакции при спешност, с 15 операционни и общо 420 легла", съобщи ръководството на болницата пред израелския дипломат, след коет Саусан Хасон разгледа Шоковата зала на болницата и целия спешен сектор.

На срещата стана ясно, че Варна безусловно се счита за град с идеална здравна инфраструктура за реакции при терор, аварии и бедствия с наличието на високотехнологична болница като МБАЛ "Св. Марина", Спешна – като каквато практически функционира МБАЛ "Св. Анна" и специализираните сектори по токсикология и термична травма във Военна болница.

В рамките на темата проф. Красимир Методиев и г-жа Саусан Хасон посетиха и базата на Военно-морската болница. Пред ръководството на града г-жа Хасон изрази особеното си удовлетворение на израелското посолство от ефективната дългогодишна колаборация с МУ-Варна в лицето на ректора проф. Красимир Иванов и при пълното сътрудничество на почетния консул проф. Красимир Методиев.

"На предстоящия семинар по антитероризъм от 9 до 12 юни ще участват водещи специалисти от Израел, САЩ и НАТО, както и Н.П. Посланикът на Израел Шаул Камиса-Раз", съобщи проф. Методиев.