Ватикана се обяви против квотите на ЕС за имигранти

Новините

31-05-2015, 08:30

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

10 от 28-те държави в ЕС също са против предложението на Европейската комисия

Ватикана разкритикува предложените от ЕС квоти за бежанци, предаде ТАСС, цитирана от news.bg. Агенцията се позовава на изказване на кардинал Антонио Мария Вельо.

„ Аз винаги съм смятал, че Европа няма единна миграционна политика. Единственото, с което се занимават лидерите на Общността, е да решават извънредни ситуации. В момента предложените квоти за бежанци ми се струват нехуманни и нехристиянски", каза Антонио Мария Вельо.

Папа Франциск също разкритикува квотите, посочвайки че да се оставят имигрантите да умират на лодките в Средиземно море, е убийство.

По-рано този месец председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи квоти за всяка страна членка на ЕС, които ще се определят на базата на националния БВП, на населението, на нивото на безработицата в дадената държава в съюза.

Това е част от предложенията на ЕК за противодействие на притока от нелегални имигранти към ЕС. Според плана 20 хиляди бежанци трябва да се настанят в държавите от ЕС през следващите 2 години. В проекта се отбелязва, че Германия (15,43% или около 3 080 души), Франция (11,87% или 2 350) и Великобритания трябва да приемат най-много имигранти. Най-малко пък Финландия - 1,46% ( 293 души), Латвия, Литва и Естония.

10 от 28-те държави в ЕС са против предложението на Европейската комисия за задължителни квоти за приемане на нелегални имигранти от трета страна.