Загасете цигарите!

Животът

31-05-2015, 09:43

Снимка:

© Pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В Регионалната здравна инспекция във Варна предлагат безплатно изследване

На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнев дим. Идеята на инициативата е да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн. Световната здравна ирганизация обявява Световния ден без тютюн през 1988 г., като през 2015 г. година мотото е "Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия".

По повод Световния ден без тютюн – 31 май, в Регионалната здравна инспекция във Варна предлагат безплатно изследване. Всеки активен или пасивен пушач може да се възползва от измерване на количеството въглероден монооксид в издишания въздух и на нивото на карбоксхемоглобина в кръвта. Изследването ще се провежда с апарата Smoker liser.

Според Световната здравна организация (СЗО) глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души, като над 600000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от 8 милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи.

В съответствие с всеобхватната политика за контрол на тютюнопушенето на СЗО и Европейския съюз, от 1 юни 2012 г. в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закрити работни помещения. Нарушителите на този закон се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - от 100 до 300 лева. За юридически лица санкциите са от 500 до 1 500 лева при първо нарушение.