Христо Иванов: Предлагаме най-мащабната реорганизация в съдебната власт

Животът

31-05-2015, 10:02

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Специален отдел към ВСС ще следи декларираните доходи на магистратите

"Времето ми е малко, за да добутам колкото се може по-далече съдебната реформа, която се опитвам да реализирам. По-правилно е да се каже цялостна модернизация на съдебната система”, заяви в „Събуди се” правосъдният министър Христо Иванов.

"Предлагаме най-мащабната реорганизация на всички ключови елементи от съдебната власт. С промените в Закона за съдебната власт ние реорганизираме модела на управление. Повишаваме участието на редовите съдии, прокурори и следователи в процеса на взимане на решение. Променяме и всички ключови контролни механизми. Въвеждаме сериозни проверки за почтеност, които ще бъдат периодични”, обясни Иванов.
Специален отдел към ВСС пък ще следи за декларираните доходи на магистратите.
"Работим по стартирането на проект със Световната банка, за да изработим цялостната методология, специален софтуер, който да прави анализ на данните. Това е правено в редица държави и е дало резултат. Не говорим за измислени в България неща. Ако успеем да реализираме този модел, ние ще имаме сериозна преграда пред хората, които злоупотребяват”, обясни Иванов.
Той изрази надежда след дискусиите партиите да подкрепят промените.
"Разделянето на ВСС е първата мярка от стратегията, която БСП подкрепи в парламента. Не мога да разбера как хем се подкрепя, хем после не са съгласни”, допълни правосъдният министър.