„Акция ЗЕБРА” обединява варненските медии

Мисия Варна

31-05-2015, 16:49

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Зебрите не са просто бели линии на черния асфалт. Те са запазена територия за ходещите пеша.

Варненски медии стартират заедно общоградска кампания, чиято цел е да се научим да спираме на пешеходна пътека. „Акция ЗЕБРА” ще започне в деня на детето 1 юни и ще продължи през цялото лято.

През следващите месеци медиите в Морската столица ще излъчват послания, с които ще приканват шофьорите да се държат по-толерантно към пешеходците.

В някои от българските градове спирането на пешеходна пътека отдавна е масова практика за шофьорите. За съжаление, във Варна това все още е епизодично явление.

Тук пешеходците се оглеждат повече, отколкото шофьорите. А много от водачите дори не виждат Зебрата на пътя.

Ние не поставяме всички шофьори под общ знаменател. Сигурни сме, че много от тях уважават правото на пешеходеца да пресече там, където е указано. Но също така се случва колега шофьор да те наругае, че си спрял пред него, за да пуснеш някого. Случва се и пешеходец да чака по няколко минути, за да се отвори поне някаква възможност за пресичане и тогава хуква панически към отсрещния тротоар.

Пострадалите от пътни инциденти в градски условия не намаляват. Много от тях са пешеходци. Затова решихме да предприемем нещо, което да внушава на човека зад волана респект към пешеходеца.
Защото Зебрите не са просто бели линии на черния асфалт. Те са запазена територия за ходещите пеша.

Всяка от варненските медии, ангажирани в „Акция ЗЕБРА”, ще прави репортажи по темата, ще публикува снимки на добри и лоши примери. Ще излъчваме клипове и банери, ще напомняме ежедневно, че животът във Варна може да стане по-добър, ако за секунди спрем, за да премине човекът, който чака на Зебрата. Ще следим и за състоянието на пешеходните пътеки...

Участие в „Акция ЗЕБРА” досега са потвърдили Дарик радио Варна, varnautre.bg, petel.bg и вестник „Народно дело”, Медийна група „Черно море”, РТВЦ Варна, moreto.net, Радио Варна, vnews.bg, nakratko.com, dnesplus.bg, barometer.net... Кампанията е отворена и за всички останали колеги от регионалните медии, както и за кореспондентите на националните.

„Акция ЗЕБРА” ще бъде подкрепена от РДВР Варна и сектор „Пътна полиция”, като от там очакваме организиране на специализирани акции в рамките на нашата кампания.
В кампанията пожелаха да се включат и от Дирекция „Превенции” към Община Варна.