Уникалният манастир на цар Борис I - на 10 минути от центъра

Туризъм

01-06-2015, 08:37

Снимка:

Иван Тарлев

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Манастирът в "Караач теке" - недостъпен за туристите

Един гневен, но и възторжен пътепис на Иван Тарлев от "Караач теке"

Разбрал за него съвсем случайно и след известна доза "ровене" в интернет - вече съм тук. 

Оказа се, че съм идвал и снимал панорамата към града десетки пъти от тук - само 20 метра над тази находка, без да подозирам за съществуването й.
Изпълнен с ентусиазъм и любопитство, само дето не подтичвах надолу по баира, придружаван от един приятел.
И ето го!

Невероятно място, разкриващо още по-невероятна гледка към Варна.

Исторически бисер, който малцина варненци познават или дори са чували за него, а е едва на 10 минути път от града.
Уникална, макар и забравена история. А във Варна знаем, че историята "извира" отвсякъде.

Като винаги има едно "НО"! В случая - много голямо. Ентусиазмът ми премина за секунди.

Бях чел, че се работи по него, макар и няколко дни в годината, че уж има план за това да идват туристи, че се търси начин да се популяризира, че има много открити находки, колко потенциал има в него и т.н. и т.н.
А истината е, че към момента мястото е забравено и изоставено. Направо престъпление. Пореден ден стискам зъби от яд, какъв потенциал има мястото, а в какво състояние го намерих.

Малко данни за находката:

Манастирът в "Теке Караач" край Варна е един от най-големите манастирски комплекси на Балканите.

Става въпрос за най-големият разкрит скрипторий не само на Балканите, но и на територията на някогашната Византийска империя. Той се намира на около 4-5 км североизточно от Варна в местността Теке Караач (Текето на черните брястове)

Открит е в началото на XX в. от основоположника на българската археология Карел Шкорпил. Обхватни разкопки и проучвания започват едва през 1995 г. и с известни прекъсвания продължават поне до 2014, от това, което намерихме като информация.

Всичко започва, когато в съседно лозе, на около 100-тина метра от сегашните разкопки, е намерен оловен печат. От двете му страни има изображения. Едното е бюст на Михаил-Борис със сияние (нимб) около главата му. Около него има надпис, който гласи: "Богородице, помози (на твоя раб) Михаил, княз на България". На задната страна на печата е изрисуван Христос, с дълга коса (която се спуща върху раменете), мустаци, брада и кръстовидно сияние. С дясната ръка той благославя, а в лявата държи евангелие. И тук има надпис, и той е: "Господи, помози (на твоя раб) Михаил, княз на България".

Комплексът е уникален по своята планова схема и размери, без паралел нито в българската, нито във византийската строителна традиция.
Предполага се, че е изграден в края на ІХ и началото на Х век от св. цар Борис Покръстител. Посветен е бил на Пресвета Богородица. В него е имало следи от живот до ХVIII век.

Досега са разчистени и частично проучени едва около 5 декара, т.е. по-малко от половината от площта, на която манастирът е бил разположен.

В манастирския комплекс археолозите са открили голяма манастирска черква и огромна кула, с параклис, огромен скрипториум на площ от 400 кв.метра, библиотека, училище, монашески общежития, както и олтарна маса, ковашка работилница, български, сръбски, византийски, турски и венециански монети.

От това, което открих като материали, през 2013 последно са открили Аязмо от втората половина на ІХ в.

Аязмото е свещен извор. До него е открит един капител, върху който има изображение на седем клонки с листа. Това е „Дървото на живота”, което също е тясно свързано със Св. Богородица - аргумент, затова че манастирът е посветен на Света Богородица.

Суровата истина:

Това би трябвало да защити Аязмото, а реално ще падне всеки момент.


Някои дъски дори не опират в тавана, а повечето ги и няма.

 

Следват боклуците, тревата, която на места стигаше до рамото ми (аз съм към 1.80 м)

И нещо, което за мен лично, е върхът на простотията и всякаква липса на мисловен процес!!!
Да си запалиш огън и барбекю върху 1000 годишна история!!! "Да са намааш" с пържоли и бира, да си изхвърлиш боклуците наоколо и да си тръгнеш.
Моля, някой да върне боя с тояги като наказание!!!

Ето новото приложение на подпорните греди на Аязмото!


Как е? Бесни ли сте вече? Пулсират ли ви ушите?
Имам 100 000 въпроси. Защо не е оградено? Защо не се поддържа? Защо през 2013-а затихва всичко изведнъж? Къде са медиите? Бареков ли им беше по-интересен да го следят на всяка крачка?
Всеки може да иде и да си натовари камъни. На 10 крачки от там има изоставена и полусъборена къща, чията ограда е предимно от тези камъни. Камъни на 10 века!!!

Това не са просто камъни! Това е чиста и неподправена история!

Цитат на професора, ръководил разкопките:

Казимир Попконстантинов: "Манастирът не е проучен изцяло. Неговата площ се простира на близо 10 декара. Когато започват първите разкопки от К. Шкорпил, Богдан Филов, който е директор тогава на Археологическия институт и музей, веднага прави постъпки пред царя, да бъдат отчуждени тези лозя и манастирът да се обяви като паметник с национално значение. Отчуждени са близо 4-5 декара, а останалата южна част от него, попада в частни имоти. Ние разговаряхме със собствениците, които казват, че при риголвания и обработване на лозята им, са открити основи на сгради. Те са със същия начин на градеж, който ние в момента проучваме. От манастирския храм, който е многократно украсен със стенописи, досега сме открили над 5 - 6 хил. фрагмента от тази богата стенописна украса. Самият манастирски храм по своята архитектура е твърде интересен и нетрадиционен."

Само в северозападната част манастирът е запазен до 2.80 м., близо 3 метра, защото е на скат. В помещенията се откриват най-различни предмети – писала, закопчалки за книги, керамика, оловни печати. Разкриват се стенописи. Намерен е оловен печат на цар Петър, който подсказва, че този манастир е действал и е имало живот в него до началото на XI век.

Манастирът трябва да бъде съхранен, защото е единственият монументален манастир от IХ в. по цялото черноморско крайбрежие.

Така ли го съхрaняваме?!

И все пак разказът ми не искам да завършва така. Започнах го като нещо позитивно и красиво и ще го завърша по този начин. Просто, защото мястото ме грабна! Наистина СТРАХОТНО и потенциалът му е ОГРОМЕН!

 

Ето как описва местността Теке Караач Карел Шкорпил, когато я вижда за първи път:

"Оставаме учудени от гледката, която се открива оттука. Под нас като на длан се гледа цялата варненска долина със светлото езеро, тъмното море и с града Варна. Разкошна местност! Тъкмо насреща, зад езерото, се намира под върха Джанавар старохристиянската светиня от времето на Константин Велики."

 

 

Пише, че са разкрити около 5 дка от общо 10, но това не отговаря много на истината, видимо, мястото е далеч по-малко. Въпреки това, самата находка е уникална, с изключително много запазени части и потенциал за още много открития. Спокойно може да конкурира Римските терми, а и с тази спираща дъха гледка е направо неповторимо!
Помислете, какво направиха с крепоста в гр. Бяла. Много реклама, много по-малко и по ниски запазени части на находката, много реплики, рисунки и луксозни брошури, много писане в медиите. И сега е една изключително посещавана дестинация.

А тук? Тук възможностите са още по-големи!

 

 

 


Цитат от сайта на Дарик:
"17 години след старта на разкопките на средновековния манастир "Свети Княз Борис" в местността „Караач теке“ край Варна комплексът остава недостъпен за туристите."

Това е статия от 2013 г., тоест вече са изминали 19 от разкопките, а манастирът не е "недостъпен", а неизвестен и оставен на произвола.
Да последните 400 метра са по черен път, но той е отъпкан и проходим дори и след дъжд.
Точно на 9 минути път с кола от кръстовището на ВиК.

А и нали все пак на това му викат "туризъм" - не е задължително да спрете пред входа на разкопките. Веднага след като се отбие от главния път има друг - широк асфалтов, с възможност за паркиране и на ТИР дори. А от там - 10 мин. ходене пеш.

 

Щом колата на Гугъл е слязла по целия път надолу, значи си се стига съвсем нормално.

От тук, на ляво - 20 крачки :-)

Слагам снимки на Гугъл, не защото не мога да го снимам, а за доказателство, че не говоря празни приказки и наистина мястото е достъпно. Не ви показвам разкопки, за които Ви трябва 3 дни отпуск, за да стигнете.

Като изключим споменатите нерви, самият манастир и разположението му наистина са уникални. Пренася те другаде, поражда в главата ти много въпроси. Оглеждаш се, да не би случайно да откриеш нещо ценно, приисквати се да започнеш да разриваш пръстта и камъните с голи ръце, за да попаднеш на още едно късче от историята, неоткривано досега.

А тук наистина има какво още да се открие.

Стените, водните съоръжения (поне на такива ги определих) свършват в пръстта и е видимо, че там има още нещо.


Тази находка, местоположението и усещането, които създава в теб трябва да бъде стопанисвана, охранявана, поддръжана, рекламирана и посещавана така, както неминуемо заслужава.

 

С приятелчето си говорихме, че трябва да се свържем с въпросния професор, ръководил разкопките. Да зададем поне част от въпросите си. Прочетохме в интернет, че Общинският съвет е гласувал "за" няколко исторически обекта, в това число и този - да бъдат предадени от Министерството на културата за стопанисване на община Варна. Дано да се случи и дано попадне в добри ръце.
Ето тук трябва да се намесят европроектите. Ето тук точно те трябва да помогнат, за да придобие тази перла истинския си блясък!

 

И с прекрасния залез, три минути преди да завали, ви казвам "Довиждане" :-)