1/4 от децата у нас са с родител, работещ в чужбина

Парите

02-06-2015, 08:10

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

40% от децата с родители, които работят в чужбина, се превръщат в "клиенти" на детските педагогически стаи

26% от учениците между 5-и и 11-и клас във всички училища в страната имат един или двама родители, които работят в чужбина. Това показва финансирано от Уницеф изследване на фондация "Риск монитор", предаде БНР. В статистиката са включени както хората, работещи навън дългосрочно, така и онези, които отиват на гурбет за няколко месеца. Това на практика означава, че за днешния международен ден на детето всяко четвърто българче ще получи поздравление по скайп. Мрежата в случая се оказва и единственият начин за възпитание за тези деца.

Според доц. Петя Кабакчиева, един от изследователите по проекта, децата с родители в чужбина не би трябвало да се разглеждат като група в риск. Възможно е обаче те да се сблъскват с различни проблеми от тези на своите връстници - те са с по-нисък успех, повтарят класовете по-често и боледуват повече от останалите. "Оставени за отглеждане на близки и роднини, пият и пушат повече от връстниците си. Според мен най-тревожното е, че 40 процента от децата с родители, които работят в чужбина, се превръщат в "клиенти" на детските педагогически стаи.

Постъпките им най-вече са свързани с употребата на алкохол и марихуана. Това се случва, защото са отглеждани от роднини и липсва контрол. Най-често тяхното попечителство не е уредено юридически и това се превръща в проблем, когато децата се разболеят или извършат хулиганска проява", коментира доц. Кабакчиева. По думите й бабата и дядото, които най-често са се нагърбили с тяхното отглеждане, не са попечители в юридическия смисъл и няма как да поемат отговорност в подобни случаи. Затова според нея задължително в Семейния кодекс трябва да влезе институт за "временно настойничество", т.е. да се уредят правата на хората, които гледат тези деца.