Инспектор от ДАИ дере на пътя, уволниха го

Крими

05-06-2015, 07:15

Снимка:

Монитор

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Рушветчията: Ти си знаеш, комшо, маави (сини), йок кармазъ (не червени)

Хасковски служител на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) бе заснет да иска 20 евро подкуп от турски тираджия по автомагистрала "Марица" в близост да границата с Турция. На записа, качен в YouTube в края на май, се вижда как 36-годишният Петър Валентинов Василев се приближава за проверка към товарен камион с турска регистрация. После се чува разговор, но без в същото време да се вижда лицето на инспектора. На въпрос на тираджията "Пари ли да давам?”, българинът невъзмутимо отговаря: "Ми, к`во искаш, контрол ли да ти правя?”.

Разговорът се води на турско-български, като се използват позивни - вместо сума се назовават цветовете на евробанкнотите. "Ти си знаеш, комшо, маави (сини), йок кармазъ (не червени)"– тоест иска се синята банкнота от 20 евро, не червената от 10. Турският шофьор се оправдавал, че има само лири - около 100. След кратък пазарлък двамата си разменят банкноти като на записа се чува шума на парите. После си пожелават всичко най-хубаво и се разделят.

Видеото заснето от мобилен телефон първо е качено на интернет платформа във фейсбук, много популярна сред турските превозвачи, на която те споделят горчив опит при преминаване в България. От нея става ясно, че порочната практика е нещо обичайно в страната ни и съседите ни винаги са подготвени с пари, които да дадат, в случай, че ги спрат за проверка у нас.

"Може и да има такива неща, но аз не съм замесен в тях”, реагира с възмущение Петър Василев по телефона. От Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"съобщиха вчера, че директорът Цветелин Цветанов е освободил подкупния служител. Сигналът срещу него е постъпил още в понеделник. При последвалата проверка е установено, че служителят е нарушил и вътрешните правила за контролната дейност, според които всичките проверки на пътя трябва да се извършват в обхвата на камерите за видеонаблюдение, монтирана в служебните автомобили на агенцията, съобщават от пресцентъра на Транспортното министерство.

Назначена е и проверка в областния отдел "Автомобилна администрация" в Хасково, като  всички служители отговарящи за пътния контрол са временно отстранени от тази дейност до приключването на проверката, като на тяхно място са осигурени други екипи. Отстраненият Василев е от Свиленград и е назначен в хасковската структура на ДАИ през септември миналата година. Никога не е работил в системата. Преди това се е занимавал със земеделие и частен бизнес.