Миро Манолов: В Румъния се справиха с корупцията, не само във футбола

Спорт

05-06-2015, 14:42

Снимка:

varnautre.bg / архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Първенството е много по-силно от българското

Бившият нападател на Черно море Мирослав Манолов завърши на второ място с Търгу Муреш в елита на Румъния, след като два кръга преди края отборът бе лидер в класирането. Миро премина в елитния румънския клуб през януари и му помогна да запише най-доброто си класиране в историята. Своите впечатления от първия си сезон в северната ни съседка, 30-годишният Манолов разкрива....

- Мирославе, вашата равносметка за първите 5 месеца в Търгу Муреш?
- Най-важното е, че отборът се представи много силно. Аз играх във всичките 17 мача през пролетния полусезон, като в 14 срещи излязох титуляр. Вкарах един гол и записах шест асистенции. Доволен съм, че съм в този тим и съм радостен от доброто отношение към мен на съиграчи, шефове и фенове.

- Когато преминахте в отбора, вярвахте ли, че ще се борите за титлата?
- Всички в Търгу Муреш бяха убедени, че могат да атакуват върха, въпреки че изоставахме на 13 точки от Стяуа. Напролет записахме 12 победи, два равни и три загуби. Два кръга преди края бяхме начело в класирането, но в последния мач нямахме никакъв късмет.

- Визирате домакинската битка с изпадналия вече Оцелул, от който изгубихте с 1:2 и поднесохте титлата на Стяуа. Възможно ли е съперникът ви да е бил стимулиран от гранда на Букурещ?
- Такива неща в Румъния няма. Там се справиха с корупцията не само във футбола, но и във всички сфери на живота. Това стана възможно с железен закон на министърката им. Според него който краде и лъже, влиза в затвора. Така че в първенството на Румъния всеки играе за себе си и феърплей. Що се отнася до Оцелул, те победиха като гости и Стяуа.

- Защо не издържахте накрая и загубихте последните си две срещи – първо с 1:3 от Астра в Гюргево, а после и на свой терен от Оцелул?
- Вече казах. В Румъния всеки играе за себе си и на максимума срещу всеки. На практика няма как да вземеш 17-те мача в един полусезон. Но не само заради тези две загуби не станахме шампиони. Газ Метан например ни победи с 1:0 само с един точен удар във вратата при гола им в 90-ата минута.
Иначе двубоя ни с Оцелул се превърна в драма за нас и близо 10 000 наши фенове по трибуните. Водехме на полувремето с 1:0, играехме по-добре, но в 67-ата минута ни изравниха, след като техен играч засече центриране от фаул. В последните 20 минути лежаха и бавеха времето, а ние пропуснахме няколко ситуации. Всичките ми съотборници тръгнаха в атака, тъй като дали ще е 1:1 или 1:2, пак губехме титлата. В 6-минутното продължение трима от тях останаха пред празната ни врата и се стигна до победния им гол. Аз играх само до 39-ата минута, тъй като си ударих главата с тази на противник и получих леко комоцио. Лежах в съблекалнята, но след 70-ата минута гледах събитията на терена от тунела. Смениха ме, защото преди година в Литекс бях получил комоцио и лекарят искаше да ме предпази от усложнения. В момента се чувствам добре.

- Какъв футбол практикува Търгу Муреш?
- Печаливш (бел.ред. усмихва се). Всъщност играем малко по-дефанзивно, предвид схемата, на която залага новият ни треньор. Той бе поел тима, когато аз и още 4 попълнения дойдохме през януари. В Търгу Муреш действам зад нападателя, но не е проблем, защото в Черно море съм играл на всички постове в атака.

- Кой финансира тима Ви?
- Изцяло местната община, тъй като сме общински клуб. Шефовете са направили така, че да мислим само за футбол.

- Разкажете нещо за град Търгу Муреш?
- Спокоен, тих и уреден във всяко едно отношение, с около 150 000 жители. Има паркове и просторни алеи, по които

обичаме да се разхождаме заедно със съпругата ми и двегодишната ни дъщеря.

- Харесва ли ви Румъния?
- Много съм впечатлен, но представите нямат нищо общо с действителността. Човек трява да отиде и да види колко прекрасна страна е.

- По-силно ли е румънското първенство от българското?
- Със сигурност да. Там всички отбори играят на хубаво тревно покритие, което вдига качеството на футбола с 50 %.

Няма стадион без осветление, което е едно от изискванията на футболната централа.

- Какви ще са целите на Търгу Муреш през новия сезон?
- Първо, искам да кажа, че имам договор за една година и се надявам да го изпълня. Прибирам се на 10 юни, когато започваме лятна подготовка. В Лига Европа тръгваме от третия предварителен кръг и сме амбицирани да се представим възможно най-добре. Ако успеем да влезем в групите, ще домакинстваме на стадиона в Клуж, който е на 100 км от града ни. В първенството ще опитаме да отстояваме позициите си от миналия сезон.