Кърлежи хапят по 10 на ден

Животът

06-06-2015, 11:50

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кърлежи хапят по 8 на ден

Две деца се заразиха със салмонела от едно и също място

Две деца са заболели от салмонелоза

Средно по 10 жители на Варна и областта са били хапани от кърлежи на ден, става ясно от седмичния бюлетин на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Данните сочат, че от началото на седмицата потърпевшите от акарите са 62-ма. За сравнение през същия период на миналата година ухапаните са били двойно по-малко (28), а предходната седмица - 52-ма. През изминалата седмица в РЗИ са регистрирани три случая на лаймска болест и един на марсилска треска.

Почти двойно увеличение на болните от чревни инфекции отчитат още местните здравни власти. Регистрирани са 58 срещу 39 случая, като през настоящата седмица чревните инфекции са представени от 9 салмонелози, 43 ентероколита, 3 колиентерита, 1 дизентерия и 2 вирусни хепатита. Два от случаите на салмонелоза са в детска градина, в която се провежда епидемиологично проучване за изясняване на епидемичната връзка. 

Три заболели деца имаше и предходната седмица, като за две от тях бе установена пряка епидемична връзка.

По-малко са болните от въздушно- капкови инфекции -52 лица срещу 59 за предходната седмица, основно за сметка на намаления брой заболели от скарлатина: варицела – 43 и скарлатина – 9.