Властта ударно набира чиновници преди отпуските

Животът

08-06-2015, 07:11

Снимка:

в. Монитор

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Външно с цедка и за психически разстройства. Заплатата за шефски пост в министерство гони депутатската

Министерства, агенции, комисии и други ведомства в държавната бюрократична машина ударно набират служители на прага на летните отпуски. В момента конкурси текат за над 100 позиции, става ясно от електронния административен регистър.

В кампания по набиране на нови чиновници са близо половината от министерствата. Във финансовото ведомство например търсят трима юрисконсулти в дирекция "Съдебна защита". Крайният срок за подаване на документи е следващата сряда, а отсяването на кандидатите ще става с практически изпит и интервю. Избраните за тази позиция ще трябва да осигуряват правна защита на държавата и министъра на финансите Владислав Горанов, когато се налага. Ще изготвят също становища и предложения по правни проблеми, ще дават съвети на министъра как да не "гази" законите при осъществяване на правомощията си. Мераклиите за службата ще трябва освен да са завършили специалност "Право", да познават добре и нормативната уредба, както и практиката на Конституционния съд, ВАС и ВКС. Точният размер на заплата за бъдещите юрисконсулти не е записан, а са предвидени широки граници – между 380 лв. и 1800 лв. Договарянето й ще се прави впоследствие.

Министерството на външните работи пък си търси спец с арабски език за отдел "Близък изток и Северна Африка". Бъдещият дипломатически служител трябва да владее поне още един език – някой от официалните в ООН. Следват още куп изисквания за позицията, сред които поне 6 години професионален опит в областта на външната политика и международните отношения, както и да нямат второ гражданство в страна извън ЕС. Изрично е записано още, че кандидатите не може да страдат от хронично психическо заболяване. Заплатата за тази длъжност в МВнР ще може да варира в диапазона между 550 лв. до 1800 лв.

Завидно възнаграждение е предвидено пък за шефове на три дирекции в Министерството на здравеопазването, става ясно от обява на ведомството. Записаният таван за тези длъжности е 2350 лева като сумата гони депутатската заплата, която в момента е 2703 лв. без добавките за участие в комисии и другите екстри. Изискването за професионален стаж за тези позиции е 7 години, а най-добрите сред кандидатите ще се избират след решаване на тест и интервю.

В екоминистерството пък тече конкурс за счетоводител, който впоследствие ще взема по 950 лв. на месец. В спортното ведомство си търсят старши експерт, който да координира административните дейности, като предвидената заплата за длъжността е между 500 лв. и 1000 лв. По една свободна позиция са обявили още министерствата на правосъдието и на регионалното развитие – за юрисконсулт и за главен експерт в териториална администрация. Четирима нови служители си търсят също в НОИ, а двама в НЗОК. Според данните в електронния регистър чиновници се набират в момента и в 16 общински администрации.