Един от клошарите, убили Червения Коце, поиска да го пуснат

Съдът не уважи молбата му

Скитникът Николай Цанев, привлечен като обвиняем за убийството на Костадин Костадинов - Червения Коце, открит мъртъв в началото на март тази година в помещение в квартал "Чайка" във Варна ще продължи да пребивава в ареста. Днес Варненският апелативен съд потвърди определение на ВОС от миналата седмица, с което е оставена без уважение молбата му за изменение в по-лека на мярката за неотклонение.

36-годишният Николай от село Българево, Добричка област и Красимир Димитров от Свищов, област Велико Търново са обвиняеми по досъдебно производство на Второ РУ на МВР във Варна за убийството на 65-годишния Костадин, известен като Червения Коце, извършено в съучастие между тях, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Апелативният съд във Варна потвърди най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Цанев, като се позова на тежкото обвинение спрямо него и на събраните в хода на разследването доказателства. Съдът споделя извода, че преценката им обосновава предположението за авторството на тежкото престъпление. Законът наказва това деяние със затвор от 15 до 20 години, с доживотен затвор или доживотен без замяна.

Пресслужбата на съда припомня, че по досъдебното производство са събрани доказателства за скитническия начин на живот на Николай и на Красимир, които нямат постоянен адрес и работа. Двамата системно злоупотребявали с алкохол, след което ставали агресивни и конфликтни. Николай е с утежнено съдебно минало, осъждан 4 пъти за различни престъпления, в това число и с ефективна присъда за нанасяне на побой и причиняване на средна телесна повреда на едно лице. Въззивната инстанция счита, че правилно и законосъобразно ВОС е стигнал до извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение Цанев може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление.
Определението на Варненския апелативен съд, с което е потвърден ареста на Николай Цанев, един от двамата скитници, разследвани за убийството на техен събрат, извършено през март тази година във Варна не подлежи на обжалване.