Варненски лекари спасиха живота на бебе с множество увреждания

Животът

09-06-2015, 15:18

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предстои малката Сиси да направи първите си стъпки на 150 км от Варна в село Тодор Икономово

Лекарите от първа детска клиника на университетската болница "Св. Марина" във Варна спасиха дете, родено с множество увреждания. След поредица извършени неврохирургични операции и продължително лечение, 7-месечната Сабрие бе изписана от лечебното заведение, в което медиците са се борили за живота й месеци наред.

Бебето се ражда на 8 ноември 2014г. в Шумен и тежи само 1 кг и 800 гр, разказва майката Елмаз Фахрединова. Лекарите откриват вродено увреждане и детето е транспортирано във Варна. Първата операция прави д-р Румен Христов в МБАЛ "Св. Анна", след което детето е прието в университетската болница на механична вентилация, с опериран хранопровод и поставена назогастреална сонда. Следват две операции, извършени от д-р Деян Ханджиев в УМБАЛ "Св. Марина", по време на които на малката Сабрие са и сложени клапи в главичката заради хидроцефалия.
Трудно е да се опише чувството да оперираш бебе на броени дни, разказаха лекарите. В тази възраст и на тези килограми операциите са по-сложни и от ремонта на най-финия часовников механизъм.

През дългите месеци на лечение и борба за живота си малката Сиси се привързва към лицата и гласовете на медиците в Първа детска клиника с ДОИЛНН, където прекарва живота си до момента и става любимка на всички. Предстои малката Сиси да направи първите си стъпки на 150 км от Варна в село Тодор Икономово. Според лекарите тя има всички шансове да израстне без проблеми във физическото си развитие.

В университетската болница Света Марина“ във Варна постъпват най-тежките случаи от цяла Североизточна България, лекуват се недоносени бебета, деца, родени с малформации, деца с тежка дихателна и сърдечна недостатъчност, деца, които се нуждаят от интензивни грижи, след хирургични интервенции. Само за миналата година през Първа детска клиника с ДОИЛНН в УМБАЛ "Св. Марина" са преминали 6 хиляди малки пациенти.