Отпадъци и цветя се превръщат в бижута и полезни предмети

Животът

09-06-2015, 16:11

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изписаха с храсти Варна – Европейска младежка столица 2017

Екологичен ден, посветен на творчеството и красотата обагри с цветна феерия Морската градина. Инициативата е организирана от Сдружение "Институт за младежки инициативи и иновации".

Млади варненци заедно с флористи и художници изработиха в откритите Творчески работилници накити, сувенири и аранжировки от отпадъчни материали и цветя. Студенти от ВСУ ни научиха как с помощта на еко материали и рециклиране да превърнем стари дрехи в екстравагантни тоалети.

Партньорите им от Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО), Черноморска регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) и Черноморски енергиен клъстер изнесоха информации за ползите от рециклирането на отпадъците, използването на алтернативен градски транспорт и възобновяемите източници на енергия в ежедневието ни.

Младите хора бяха провокирани да дадат своя принос към опазването на оклоната среда като използват широко разпространените в Европа методи за предвижване в града чрез: Споделено пътуване с кола (car sharing), Комбинирано използване на кола (car pooling), Използване на система "Паркирай и пътувай" (park&ride) и Екошофиране.

"Изписахме с храсти надписа "Варна – Европейска младежка столица 2017", като по този начин ще се присъединим към инициативите за подкрепа на този изключително важен за нашия град приз", разказаха организаторите. Събитието бе част от програмата на "Младежки форум за партньорство с местната власт" и се организира с финансовата подкрепа на община Варна.