2-метровата Черна роза се изправя в градинката зад театъра

Мисия Варна

09-06-2015, 17:09

Снимка:

Колаж © Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пред църквата "Св. Николай", започна подреждането на мострен участък от възстановката на античната стена на Одесос

Дърворезбованата близо 2-метрова скулптура "Черна роза", която беше изработена в тазгодишното издание на международния фестивала за съвременно изкуство – Contempo, и дарена на Община Варна, ще бъде поставена в градинка зад сградата на Театъра. Това съобщи ръководителят на проекта за естетизация и модернизация на централни пешеходни зони и зони за отдих – арх. Десислава Борисова. "След като сложим дюзите на новоизградения сух фонтан в градинката зад операта, ще монтираме и скулптурата, за да получи мястото още по-приветлив облик", каза Борисова. 

Тя допълни, че в момента се подготвя основата и за втория сух фонтан - в пресечката на бул. "Княз Борис I" с ул. "Воден". Успоредно с това продължава полагането на клинкерните и мраморните павета по бул. "Княз Борис I" в частта от бул. "Сливница" до ул. "27-ми юли". Там строителните работници подготвят бетонната основа за каменен кръг. Пак там – пред църквата "Св. Николай", започна подреждането на мострен участък от възстановката на античната стена на Одесос, която беше разкрита при изкопните работи за подмяна на подземните комуникации.

"След като забавихме реконструкцията с близо месец, за да преминат археологическите проучвания и получихме становище и предписания от Министерството на културата, предстои да очертаем античната стена чрез полагане на мраморни плочи по терена", каза още арх. Борисова.

Облицовани и затревени са градинките на пл. "Независимост" пред Окръжния съд, предстои поставяне на дървени скари по подобие на тези при Слънчевия часовник, които ще превърнат бордовете на цветарниците в място за почивка. Продължава облицоването с мраморни плочи на големия фонтан, предстои монтиране на велосипедни стоянки, кошчетата и пейките. През идната седмица ще бъде извършена проба на осветлението от пл. "България" до х-л "Черно море", ще бъдат поставени и туристическите информационни табели.