Унищожили близо 800 кг храни във Варненско

Животът

10-06-2015, 10:04

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Затворили ресторант и две заведения заради неотговаряща на изискванията база

Близо 800 килогама храни с изтекъл срок са били унищожени миналото лято. Това сочи анализ на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна за периода от май до октомври 2014 г. Става въпрос за 502 кг месни продукти, 74 кг – рибни и 156 кг – храни от неживотински произход. Ресторант с дейност "all inclusive" и две заведения за хранене на свободна консумация са били затворени заради неотговаряща на изискванията материално-техническа база и на условията за производство и търговия на храни, отчитат още от областната дирекция.

През отчетния период са извършени близо 5000 проверки, от които 1400 в търговската мрежа. Издадени са 59 акта за административни нарушения за лошо хигиенно състояние на обекти, съхранение на храни с изтекъл срок на реализация и без етикети и неизпълнение на предписания. 615 са издадените предписания за отстраняване на несъответствия, главно по материално-техническата база; системите за самоконтрол и НАССР; недостатъчно обучен персонал по отношение на системата за самоконтрол; неспазване на температурните режими на съхранение; липса на маркировка на част от суровини и заготовки и други.

Вече са проведени срещи с бизнес операторите с храни и представители на други държавни институции, на които най-често повдиганите въпроси са относно начините за обявяване на веществата, причиняващи непоносимост и алергии при предлагането на храната.