Забравено дере е причина за свлачището на крайбрежната алея?

Животът

10-06-2015, 20:02

Снимка:

Варнаутре.бг

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тръбата е на парчета, а водата наводнява всички околни терени

Дерето на "Почивка" е една от причините за пропадането на брега под Станчовата алея, убедени са живеещите в местността "Св. Никола". Те от години алармират за водата, която се стича безпроблемно по него и наводнява дворовете им. Тревните площи са подгизнали, стените подпухнали, а някои отдавна са направили дренажни системи за извеждане на водата след като опитите им да предизвикат решение на проблема ударили на камък още преди години. Няма милост и за асфалта по улицата, която води към единствения автомобилен подход към крайбрежната алея и плажа на Варна. Тук често се налага ремонт на настилката, която подпочвените води рушат. Преди последното преасфалтиране дори в най-сухите дни се образуваха малки локви. Според живеещите в местността причината за всички тези неволи е скрита в дерето.

То пресича пътя за Златни пясъци в района спирка "Почивка" и се разделя на две - надолу към ската и успоредно на шосето в посока Бризовете. Преди 8-9 години на дъното му се появили новички тръби. С диаметър около 25 см, старателно захванати три по три с бетонни пръстени. Сега обаче те са разрушени и не вършат никаква работа, тъй като водата шурти покрай тях. После свободно се просмуква в земята и тече към ската.

 

Така изглежда дерето днес. Точно както и преди 4 години, когато varnautre.bg за първи път писа по темата.

Наша проверка тогава установи, че тръбите не са поставяни нито от общината, нито от местното ВиК дружество. На практика те са ничии. Според бившия кмет на район „Приморски“ Пламен Градинаров, те са били сложени преди години от собственик на имот в района, но проектът му за отводняване на дерето се оказал неуспешен и начинанието било изоставено. После ентусиастът продал имота си.

Според инженери тръбите не са подходящо решение за отвеждане на отпадните води, които текат по дъното на дерето. Вероятно проектът е бил изоставен именно заради това или защото тръбите изискват постоянна поддръжка. Според тях дерето трябва да бъде ремонтирано, като му се изгради бетонно корито по подобие на Шокъровия канал в Морската градина.