Съмняват се за опасен батут във Варна

Животът

11-06-2015, 15:53

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Засега не казват къде е съоръжението

Съмнения за опасен батут във Варна имат от Комисията за защита на потребителите. Засега обаче проверката все още се извършва и от ведомството не могат да обявят къде се намира евентуално опасното съоръжение, тъй като текат законови срокове, в които собственикът да предостави необходимите документи. 

Първите обобщени резултати от извършените проверки на увеселителни съоръжения за деца, разположени на открито, и в закрити помещения показват, че в четири случая в градовете Варна, София, Пловдив, Стара Загора е установено, че има нарушения по документацията. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНТ, по повод на кампанията на контролния орган. От началото на кампанията до момента са извършени 55 инспекции на надуваеми замъци, пързалки, джунгли, батути и други съоръжения, на които се предоставят услуги срещу заплащане.

"Засечените нарушения са най-вече по документалната страна на въпроса, а тя е особено важна за безопасността, тъй като, когато липсват документи, презумпцията е по-скоро, че е налице едно опасно съоръжение", коментира Маргаритов. Той допълни, че в такива случаи се издават заповеди за спиране използването на съоръженията и се налагат санкции, които в зависимост от тежестта и естеството на нарушението са от 5000 до 25 000 лв.

"Нашите проверки обхващат следните няколко направления. Преди всичко изследваме налице ли е предварителната информация, която би трябвало да съдържа всички важни елементи относно безопасната експлоатация на съоръжението – възраст и допустими килограми на лицата, които биха могли да използват съоръжението, евентуални ограничения и забрани, свързани например с това да не се допускат лица, носещи остри предмети, както и придружаващите лица да бъдат на определено разстояние от движещите се елементи на даденото съоръжение.

Извършваме и документални проверки относно това дали са налице съответните доклади за съответствието на съоръжението с утвърдените стандарти, както и дали са налични още няколко важни документа, между които технически паспорт на съоръжението, както и разрешение за ползване, което в различните случаи може да бъде издадено или от главния архитект на съответната общинска администрация или от органите на строителния контрол." - посочи още Маргаритов.

Той добави, че проверките ще бъдат особено интензивни в рамките на целия летен сезон, но и целогодишно като част от приоритетната дейност за контрол върху безопасността на стоките и услугите на територията на цялата страна.